Znate li što je ustvari marcipan? Mnogi ga vole, ali ne znaju mu sastojke
MARCIPAN je slastica koju lako možemo nazvati i pravom delicijom, a napravljena je od mljevenih badema i šećera ili meda. Iako mu točno podrijetlo nije poznato, postoje teorije kako dolazi iz Perzije ili arapskog svijeta, odakle se proširio na Europu putem trgovaca i osvajača. Tijekom renesanse postao je posebno popularan u Njemačkoj i Italiji, što se održalo i do danas - u delikatesnim prodavaonicama mogu se pronaći slatkiši od marcipana, obično u raznim oblicima nalik figuricama.
Lübeck i Königsberg su poznati po vrhunskom marcipanu, dok je Lübecker Marzipanu zaštićeno geografsko podrijetlo prema EU zakonima. Lübeck marcipan mora sadržavati najmanje 70% badema, a šećera ne smije biti više od 30%.
U Njemačkoj čak postoji zakon kojim se regulira minimalni udio badema u pravom marcipanu, a to je 66%. Postoje "jeftinije" verzije marcipana u kojima se dio badema zamjenjuje orašastim plodovima poput lješnjaka ili čak soje, ali ako govorimo o pravom marcipanu - on mora sadržavati visok udio badema.
Ako ste se ikada poželjeli okušati u samostalnoj izradi - sada je pravi trenutak za to. Imamo domaći recept za marcipan za koji će vam trebati oko pola sata i, naravno - bademi.
Potrebni sastojci
Za marcipan će vam trebati pasta od badema, a evo što će vam biti potrebno kako bi ju napravili sami.
- blanširani bademi
- šećer u prahu
- bjelanjak sobne temperature, lagano istučen
- ekstrakt badema
Kako se priprema
Krenite s blanširanjem badema - stavite ih u zdjelu pa ih prelijte kipućom vodom. Nakon što kratko odstoje, isperite ih u hladnoj vodi, osušite i ogulite. Stavite ih s dijelom šećera u procesor za hranu i sameljite ih dok ne budu fino samljeveni. Dodajte im ostatak šećera pa bjelanjke i ekstrakt badema. Obrađujte smjesu dok ne dobijete pastu koja će se odvojiti od stijenki posude i sjediniti u grudu.
Sada krenite raditi marcipan. Grubo nasjeckajte pastu od badema, dodajte šećer u prahu pa obradite u procesoru za hranu. Miksajte na maloj brzini, pa postepeno dodajte bjelanjke i miksajte dok se smjesa ne odvoji od posude i oblikuje u lopticu. Posipajte radnu površinu šećerom u prahu i mijesite marcipan dok ne postane glatke teksture.
Detaljan recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati