Zaboravljeni recepti: Prhka i mirisna pita od oraha kakvu su nekad radile bake
KADA govorimo o nekim tradicionalnim slasticama, orasi su često osnovna namirnica u starinskim receptima i najčešće je onaj okus bakinih kolača upravo okus oraha. Bilo da se radi o tortama s bogatim biskvitom punim oraha s dodatkom čokolade i ruma, o prhkim ili punjenim kiflicama, kuglicama od oraha i čokolade ili o tradicionalnim poviticama poput orahnjače, orasi su ti koji daju pun okus, sočnost i onaj karakterističan miris domaće slastice.
Kombinacija oraha, vanilije i limunove korice mi je divna pa kada pripremam slastice u koje idu orasi, obavezno dodajem te arome, a da ne spominjem kombinaciju oraha, čokolade i ruma koja je klasika. Pripremajući takve starinske slastice potpuno uživam u tim nostalgičnim okusima i mirisima.
Recept je iz stare Meričine bilježnice
Moguće je da mnogi od vas imaju neki svoj omiljeni kolač s orasima. I sama ih imam nekoliko koji često pripremam, a odnedavno je to i ova prekrasna pita od oraha koja spada u klasike među kolačima. Recept sam pronašla zapisan u staroj bilježnici iz prve polovice 20. stoljeća gdje nalazim veliki broj recepata za kolače s orasima i bademima.
U većini tih recepata se najprije navode bademi i to oguljeni (često piše obijeljeni), pa tek u zagradi piše da se mogu zamijeniti orasima, a pretpostavljam da su upravo orasi bili dostupniji u to doba. No, za ovu pitu će vam trebati orasi i to ovom kolaču daje baš onaj pravi starinski okus i miris.
Nadjev je pojačan vanilijom i limunom
Vjerujem da ste već kušali neku inačicu pite od oraha jer je to doista klasik među kolačima, a danas vam donosim i ovaj starinski recept kako ga je napisala teta Merica Majetić u svoju bilježnicu. Uz naziv kolača, u zagradi je dopisano da je ovo vrlo dobro i doista se slažem s tim jer nam je ova pita bila baš jako ukusna.
Kolač se sastoji od prhkog tijesta s maslacem te nadjeva prepunog oraha, vrlo je mirisan, topi se u ustima, a ja sam dodala limunovu koricu i vaniliju za aromu pa je cijela kombinacija jako aromatična. Ako ne volite kremaste kolače, ovo je prava slastica za vas. Obično pita od oraha ima dva dijela prhkog tijesta između kojih se nalazi nadjev.
Ja sam stavila tijesto samo kao podlogu, bez drugog dijela preko nadjeva. Naravno, vi možete po želji. Drugi dio tijesta možete i naribati pa dobiti čupavu pitu ili izrezati trakice i tako ukrasiti pitu. U receptu se ne navodi šećer u tijestu, ali ja sam ga stavila pa sam smanjila količinu šećera u nadjevu. Recept za Meričinu pitu od oraha možete pronaći OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati