Zaboravljeni recepti: Griz-knedle koje su savršene i jednostavne za pripremu
ČESTO ČUJEM kako nije problem skuhati kada znaš što ti se jede i kada imaš potrebne namirnice, ali kada na pitanje „Što ćemo danas za ručak?“ svi slegnu ramenima jer nema ideje, pripremiti ručak postaje izazov. Mi Gorani smo poznati po tome da nam je krumpir kralj kuhinje i pripremljen na sto načina omiljeni prilog, a nerijetko i glavno jelo, pa sam i sama često u potrazi za novim idejama što skuhati kao prilog mesu.
Tada često zavirim i u dvije stare bilježnice, koje potječu s početka 20. stoljeća ne bih li dobila neku novu inspiraciju i ideju. U tim bilježnicama se, osim recepata za krumpir, rižu ili povrće, nalaze i recepti za razne knedle, okruglice i žličnjake s grizom ili mekim sirom koje se mogu posluživati kao prilozi mesnim jelima s umakom, pečenjima, juhama i varivima. Tako sam pronašla i ovaj recept za savršene griz-knedle.
Mogu biti slatke i slane
Okruglice ili knedle (germanizam od Knödl) su vrsta jela kuhanog od krumpira, brašna ili kruha, napravljenog bez kvasca. Vežu se uz austrijsku, njemačku, mađarsku, hrvatsku i češku kuhinju, a dolaze u brojnim varijantama te mogu biti poslužene kao prilog ili glavno jelo, slatke ili slane te nadjevene.
Kod tako starih recepata, koji su prilično šturo napisani, nikada ne znam kakav će biti ishod i kakvo jelo ću na kraju dobiti jer današnje namirnice nisu iste kvalitete. Obično pri prvom isprobavanju recepta slijedim kako je napisano pa po potrebi idući put unesem neke izmjene. Time je veće zadovoljstvo kada rezultat odmah bude očaravajuć poput ovih knedli. Isprobavši recept, iznenadilo me koliko su meke i tope se u ustima, a najvažnije je da se lako pripremaju. Kuhanu smjesu s grizom možete pripremiti ujutro pa knedle dovršiti kada pripremate obrok jer se smjesa mora ohladiti.
Jednostavne su za pripremu
Ove griz-knedle se mogu poslužiti i u slatkoj i u slanoj varijanti pa ih svakako probajte u oba slučaja. U nazivu recepta stoji da su to griz-knedle za pečenje pa smo ih za ručak jeli uz junetinu u umaku te su bile savršen prilog, a za večeru (ili čak i doručak u mom slučaju jer su ostale meke i drugog dana) uz kiselo vrhnje, krušne mrvice na maslacu i pekmez od šljiva te malo cimeta.
Mogućnosti posluživanja su stvarno bezbrojne, možete ih poslužiti uz gulaš ili meso s umakom, uz pečenje i umak ili napraviti neki fini umak s vrhnjem i sirom pa začiniti vlascem ili medvjeđim lukom. Ako volite slatko, možete iskoristiti sezonsko voće za umak. Mislim da bi se čak mogle napuniti poput slavnih knedli sa šljivama ili marelicama.
Ove griz-knedle su jako jednostavne za pripremu i treba vam tek nekoliko sastojaka. Jedino što morate odvojiti je vrijeme da se smjesa ohladi nakon kuhanja pa tek onda idu jaja i nastavak pripreme. Od ove početne količine sastojaka možete pripremiti knedle za tri do četiri osobe.
Detaljan recept potražite OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati