Zaboravljeni recepti: Svečana uskrsna torta po receptu prabake Franciske
U MOJIM dječjim uspomenama pojam torte vezan je za rođendane i biskvitne torte s kremom od čokolade ili vanilije, pa upravo taj okus i miris žutog biskvitnog tijesta s vanilijom ili limunovom koricom izazove uspomene na sretne i bezbrižne dane djetinjstva.
Zbog toga sam bila presretna kada sam prelistavajući stare bilježnice s receptima naišla na recept za uskrsnu tortu jer je po sastojcima i opisu pripreme to bio baš onaj žuti, mirisni, starinski biskvit.
Naravno da me recept zaintrigirao baš u ovo vrijeme kada razmišljamo što pripremati za blagdane koji su tu. U Gorskom kotaru se tradicionalno za Uskrs pripremaju goranski nadjev, hrge, šunka, neko blagdansko, mesno pečenje poput janjetine, a od slastica tu su najčešće orehnjača, makovnjača, karubnjača (savijača s rogačem), razni kuglofi te slatki kruh poput pince.
Radila se samo za posebne prilike
Među tom tradicionalnom hranom ova uskrsna torta djeluje poput nekog elegantnijeg slatkiša, kao nešto čime se domaćica dičila i pohvalila gostima. Pošto su pradjed i prabaka mog supruga držali gostionu u kući u Vrbovskom u kojoj mi trenutno živimo, a u obiteljskim zapisima stoji da je kuhinja prabake Franciske bila nadaleko poznata, mogu zamisliti da su se deserti poput ove torte jako sviđali njihovim gostima.
Ova prekrasna žuta torta se sastoji od jednostavnog i mekog biskvita aromatiziranog limunom te kreme od brašna, mlijeka i puno maslaca i šećera. Slatka je, prava starinska, kakvih se sjećamo s dječjih rođendana.
Ne sadrži prašak za pecivo, margarin ili neke druge dodatke. Prvi put sam je radila baš po receptu zapisanom u staroj bilježnici i s domaćim jajima, osim što sam kremu radila sa škrobnim brašnom, a ne glatkim pšeničnim.
Nemojte zaboraviti na limun
U kremu sam također dodala limunovu koricu. Uz ovu tortu izvrsno ide neki domaći liker poput onog od divlje trešnje s cimetom i klinčićima. Biskvit iz ovog recepta je jako mekan, sočan i žut zbog domaćih jaja, a limunova korica i sok mu daju dobru dozu svježine.
Ako ne volite jako slatko, u biskvit i kremu stavite manje šećera, a dio maslaca u kremi može se zamijeniti krem-sirom ili slatkim vrhnjem. Ipak, za prvo isprobavanje recepta sam se držala originala. Za dodatnu dozu svježine možete koristiti i neki kiselkasti pekmez koji ćete staviti između biskvita i kreme. Malina ili jagoda bi bile odlične.
Recept je napisan onako kako je navedeno u kuharici. Domaćica navodi da se biskvit treba ispeći dan ranije i da se žumanjci moraju tući sa šećerom barem pola sata. Cijeli recept za uskrsnu tortu možete pronaći OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati