Zagrebački donut bar prošli je mjesec prodao 1800 Dubai krafni. Probali smo ih
VEĆ SMO vam pisali o Crofni, zagrebačkom donut baru smještenom u Ozaljskoj 88. Kod njih ćete pronaći krafne, odnosno donute (američki tip krafni s rupom u sredini) s brojnim okusima - "od Buena do Kinder jajeta". Mogli smo i pretpostaviti da je samo pitanje vremena kada će na red doći Dubai krafne, trend koji nije zaobišao gotovo nikoga u svijetu ugostiteljstva i slastičarstva.
<< Dominik (23) je vlasnik trenutno jedinog zagrebačkog donut bara, u planu je još jedan
Dali smo Dubai krafnama malo vremena, pa smo se nakon nekoliko tjedana od uvođenja u ponudu zaputili u Crofnu probati ih, a usput i pitati vlasnika kako se na njegov posao odrazio taj "fenomen". Da podsjetimo, Crofna je ideja 24-godišnjeg Dominika Kiša. Pričao je o svojoj ljubavi prema slasticama i kako je prvi kolač ispekao s 10 godina, a nakon nekog vremena i promišljanja odlučio je pokrenuti posao s krafnama.
Malo o Crofni i počecima s krafnama u Zagrebu
Kako kaže, prije nekoliko godina proveo je mjesece testirajući svoj proizvod kod kuće, nakon čega je krenuo u pilot-projekt dostava s prijateljem. Kupio je dostavno vozilo i počeo raditi i dostavljati krafne kupcima na vrata. Nakon nekog vremena prijatelj se povukao iz njihovog projekta, a Dominik je uskoro otvorio mali donut bar u Ozaljskoj.
Cijene krafni su tada bile 25 kuna. Čak su se i članovi obitelji čudili cijeni koju je odredio. No, kako kaže, odlučio je raditi s najkvalitetnijim sastojcima, bogatim punjenjima i čokoladicama koje, kako kaže - koštaju. "Prošla su prva tri mjeseca, a kupci su prepoznali kvalitetu", prisjetio se. U travnju ove godine otvorio je još jedan lokal u City Centru West.
Ovaj su nam put glavne teme razgovora bile famozni Dubai trend i krafne, pa smo nakon kratkog uvoda odmah krenuli u priču.
Proizvodnja Dubai krafni ovisi o nabavi kadaifa - ne mogu se uvoziti veće količine
"Kolege su mi još na ljeto spominjali Dubai trend, sugerirali mi da isprobam i tu kombinaciju, ali tada još nigdje nisam vidio čokoladu, pa nisam ništa poduzeo, ali sam o toj ideji počeo razmišljati. Uskoro je jedna cura došla kupiti krafne i pitala je može li dobiti 100 grama pistacije (s kremom od pistacije su već radili druge kombinacije) kako bi kod kuće isprobala čokoladu. Donijela ju je u Crofnu na probu i svidjelo mi se, bilo je drugačije i zanimljivo", ispričao nam je.
Nedugo nakon toga počeli su osmišljavati svoju Dubai krafnu - kremu od pistacije su imali, a sve je zapravo ovisilo o kadaifu jer ga nije lako nabaviti u većim količinama. Pronašli su izvor i nabavili količinu koja im je bila dostatna za određeni period, pa su tako izbacili limited edition krafnu. I sada kadaif dobavljaju iz inozemstva, i to u ograničenim količinama za tjedan dana jer proizvođači trenutno ne daju više odjednom.
Krafna je od 16. studenog u njihovoj vitrini i nedvojbeno je najprodavanija krafna u tom periodu. Dominik kaže da su u periodu od 16. studenog do 16. prosinca prodali 1800 na obje lokacije. Do tada je imao Dubai krafnu s mliječnom čokoladom, a ovaj su tjedan izbacili i onu s bijelom čokoladom.
Opisao je i kako točno pripremaju ovu krafnu. "Koristimo kremu od pistacije, topimo je na pari, a kadaif pečemo na maslacu. Namrvimo ga kako ne bi bio u prevelikim komadima za krafnu pa miješamo sve s kremom. Proces radimo nekoliko puta dnevno. Ovu smjesu mažemo na krafne, a onda cijeli taj dio umačemo u mliječnu ili bijelu čokoladu. Na mliječnu čokoladu stavljamo preljev od bijele čokolade u nekoliko crta za dekoraciju, a na bijelu stavljamo preljev od pistacije, taj kontrast super izgleda, a dodajemo i sjeckane pistacije", objasnio nam je.
Dubai krafna najskuplja po nabavnoj cijeni, ali i najprodavanija
Porazgovarali smo i o cijenama. Dominik kaže da je Dubai krafna bez sumnje najskuplja krafna u nabavnoj cijeni do sada. Bijela čokolada je skuplja od mliječne tako da je sada cijena svake krafne 5 eura. Početna cijena Dubai krafne bila je 3.80 eura pa su je podigli na 5 i, kako kaže, nije bilo negativnih komentara. "Jedan kupac je kupio devet Dubai krafni, samo za sebe je uzeo četiri komada", prisjetio se.
Pitali smo Dominika kakvi su mu planovi i bi li ova krafna mogla postati dio redovne ponude, na što je rekao da i dalje sve ovisi o potražnji i - kadaifu. Bude li se sve moglo nabavljati bez problema te ako se nastavi potražnja za ovom krafnom, nema razloga da se ne nađe u njihovoj vitrini.
Isprobali smo ih, evo dojmova
Isprobali smo Dubai krafne s mliječnom i bijelom čokoladom. Krenut ćemo s tijestom, koje je bilo zaista svježe i meko, topilo se u ustima. Krafna je lagano hrskava od kadaifa, krema od pistacije je bogata, a najzanimljiviji dio nam je bila čokolada, koja je bila kremasta i gotovo otopljena - ovom se krafnom lako uprljati, pa ju ne preporučujemo jesti u hodu ili bez salvete.
Kako smo malo veći fanovi bijele čokolade tako nam je i krafna s njom bila mrvicu bolja od klasične - obje su vrlo slične i jako bogate. No, za ovakvu poslasticu zaista morate biti naviknuti na šećerne bombe i razinu slatkog koju najčešće bolje prihvaćaju djeca nego odrasli.
Cijena je visoka tako da ove krafne ne bismo kupili više od jednom ili dvaput - ili kada baš poželimo "zgriješiti" i počastiti se. Osjećaj nakon jela sličan je onome kada na žlicu pojedete puno čokoladnog namaza - utažili ste želju za šećerom i možete biti mirni tjednima. Kako smo krafne došli degustirati u vrijeme ručka, taj smo dan ručali tek predvečer.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati