Znanstvenici tvrde da uzgoj morskih algi može riješiti globalnu krizu hrane
PREMA studiji koju su proveli istraživači na Friedman School, Sveučilišta Tufts u Bostonu, uzgoj morskih algi mogao bi pomoći u rješavanju globalne krize hrane. Istraživači tvrde da morske alge, osim što su "održiva superhrana", imaju i "značajan potencijal za profitabilno poslovanje".
Nepristupačnost zdrave prehrane
Studija koja je objavljena u časopisu Global Food Security sugerira kako bi uzgoj i prodaja morskih algi mogla imati pozitivan utjecaj na prihode poljoprivrednika u zemljama s niskim i srednjim prihodima, posebno u priobalnim regijama Afrike i Jugoistočne Azije.
To bi, prema studiji, moglo doprinijeti rješavanju problema siromaštva i povećati dostupnost hrane u tim regijama. Patrick Webb, profesor nutricionizma na Sveučilištu Tufts, vodio je studiju koja je istaknula nepristupačnost zdrave prehrane kao jedan od glavnih problema u zemljama s niskim i srednjim prihodima.
Profesor Webb kaže da si oko 3.5 milijardi ljudi u svijetu ne može priuštiti zdravu hranu, čak ni kad kupuju lokalno. Uzgoj i prodaja morskih algi mogli bi im pomoći da povećaju prihode i poboljšaju svoju prehranu.
Rješenja već postoje
Profesor Webb smatra kako ne trebamo tražiti nove biljke za uzgoj. Trebamo se više fokusirati na ono što već raste, kao što su alge, i to raditi bolje i jeftinije. U nekim dijelovima Azije, ljudi već stoljećima uzgajaju alge tako da ih vežu za konop i puste da rastu u vodi. Nakon par tjedana, alge su spremne za branje i sušenje na suncu.
Istraživački tim također smatra da su alge dobre za okoliš jer upijaju ugljikov dioksid, plin koji uzrokuje klimatske promjene. Neki čak tvrde kako alge, ako se dodaju u stočnu hranu, mogu smanjiti količinu proizvodnje metana.
Webb smatra da uzgoj algi može biti dobar čak i ako se klima promijeni i oceani zagriju. Za razliku od sječe drveća i uzgoja stoke, alge neće pogoršati klimatske promjene.
Kako se alge koriste u prehrani?
Morske alge su tradicionalni dio prehrane u mnogim istočnoazijskim zemljama. Koriste se za pripremu popularnih jela kao što je sushi, ali se mogu jesti i sirove, kuhane ili pržene u salatama i kao prilozi.
Alge su prirodno slane i često služe kao zamjena za sol, a isto tako se koriste u industriji hrane za proizvodnju zgušnjivača, stabilizatora i emulgatora.
U obliku dodataka prehrani, alge pružaju važne vitamine i minerale, a neke vrste, poput spiruline, bogate su proteinima i posebno su cijenjene u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani. Također, sušene alge su popularna zdrava grickalica.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati