I jaja se mogu zamrznuti - jeste li to ikada isprobali?
MNOGI biraju jaja za doručak ili neki drugi hranjivi obrok u danu, a znamo da ih u hladnjaku možemo držati i nekoliko tjedana. No, jeste li znali da jaja mogu biti još dugotrajnija i izdržljivija i da se i ona mogu zamrznuti?
Evo što trebate znati o njihovom zamrzavanju i korištenju u budućnosti. Je li sigurno zamrzavati jaja? "Zamrznuta jaja jednako su sigurna kao i svježa jaja", rekao je za Food&Wine dr. Brian Labus, docent na Školi javnog zdravlja na Sveučilištu Nevada u Las Vegasu i epidemiolog zaraznih bolesti.
Međutim, kao što je primijetio, ključno je imati na umu da zamrzavanje jaja ne ubija nikakve patogene, pa ćete ih morati kuhati nakon što se odmrznu. Bakterije lako prežive smrzavanje i počet će se širiti kada im se omoguće odgovarajući uvjeti.
Kako zamrznuti jaja na pravi način?
Ne možete samo staviti cijelo jaje u zamrzivač. "Voda u njima se širi kada se smrzavaju i popucat će ljuske, što je nepraktično kada se odmrznu", objasnio je Labus. Napukle ljuske nose povećan rizik od izlaganja bakterijama. Da biste zamrznuli cijela jaja, trebate ih umutiti u kajganu, uliti u posude za zamrzavanje, čvrsto zatvoriti, označiti broj jaja i datum te zatim zamrznuti", rekla je Elisa Maloberti, menadžerica za sigurnost hrane pri American Egg Boardu. Tvrdo kuhana jaja ne treba zamrzavati jer bjelanjci postanu žilavi i vodenasti.
Također možete primijeniti nekoliko tehnika kako biste osigurali da zamrznuta jaja ostanu upotrebljiva u budućnosti. Kao što je Maloberti objasnila, morate poduzeti nekoliko dodatnih koraka ako zamrzavate žumanjke i bjelanjke odvojeno."Žumanjak se zgušnjava kada se zamrzne, tako da žumanjcima treba dati poseban tretman. Ako ih zamrznete takve kakvi jesu, žumanjci će s vremenom postati toliko želatinasti da će ih biti gotovo nemoguće koristiti prema receptu", kaže Maloberti.
Kako biste to spriječili, Maloberti kaže da treba umutiti ili osminu žličice soli ili jednu i pol žličicu šećera ili kukuruznog sirupa na jednu četvrtinu šalice žumanjaka (oko četiri žumanjka). Zatim na posudu označite broj žumanjaka, datum i količinu soli (ako ih koristite samo za glavna jela) ili zaslađivač (ako ih koristite za kolače ili deserte).
Što se tiče bjelanjaka, Maloberti savjetuje da jednostavno razbijete i odvojite jaja jedno po jedno, pazeći da žumanjak ne ostane u bjelanjcima. Zatim bjelanjke ulijte u posude za zamrzavanje, dobro ih zatvorite, označite brojem bjelanjaka, datumom i zamrznite. Maloberti je čak ponudila ovaj savjet: "Za brže odmrzavanje i lakše mjerenje, prvo zamrznite svaki bjelanjak u standardnoj posudi za led, a zatim ga prebacite u posudu za zamrzavanje."
Kako odmrznuti i koristiti zamrznuta jaja?
Kako je napomenuo Labus, kao i kod svega što se odmrzava, važno je paziti na temperaturu hrane tijekom procesa. Hranu nikada ne treba odmrzavati na pultu na sobnoj temperaturi. Umjesto toga, ako su jaja zamrznuta i zatvorena u vodonepropusnoj vrećici, ostavite ih da se odmrznu u hladnjaku ili pod hladnom tekućom vodom.
Maloberti također kaže da žumanjke ili cijela jaja treba koristiti čim se odmrznu. Odmrznuti bjelanjak može se bolje istući ako ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi otprilike 30 minuta. Važno je napomenuti da se, kako bi se izbjegao rizik od bolesti, odmrznuta smrznuta jaja smiju koristiti samo u jelima koja su namijenjena temeljitom kuhanju. "Baš kao i kod svježih jaja, ne biste trebali jesti nekuhane proizvode koji sadrže sirova jaja", kaže Maloberti.
Koliko će dugo trajati smrznuta jaja?
Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), smrznuta jaja mogu se čuvati do godinu dana u kućnom zamrzivaču.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati