Što trebate znati o glikemijskom indeksu?
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: 123rf
GLIKEMIJSKI indeks (GI) pokazuje na koji način određene namirnice koje sadrže ugljikohidrate utječu na razinu šećera u krvi. On se iskazuje na skali od 1 do 100. Što je indeks veći to je probava i apsorpcija tih namirnica brža, a time i veća razina šećera u krvi.
One namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks pozitivno utječu na vaše zdravlje tako što postepeno dovodi do rasta šećera u krvi, one su odlične i za osobe koje imaju problema s dijabetesom (tip 1 i 2). Osim zdravstvenih učinaka, namirnice s niskim glikemijskim indeksom pomažu kod kontrole tjelesne težine jer odgode osjećaj gladi.
Dakle, glukoza potiče proizvodnju inzulina koji doprema glukozu u stanice organizma koje koriste glukozu kao izvor energije. Višak glukoze odlazi u jetru i mišiće. Jednom kad su sve zalihe popunjene, ostatak (višak) se pretvara u mast i tako taloži u vašem organizmu.
Osim masti višak glukoze može utjecati i na povišenje krvnog tlaka, pretilost, pojačan apetit i povišenje razine kolesterola.
Žitarice, mahunarke, i povrće koje je bogato škrobom (npr. krumpir) spadaju u skupinu s visokim glikemijskim indeksom. U ovu skupinu se ubraja i voće koje je bogato šećerom. Zaslađivači, šećeri i med su ujedno ugljikohidrati koji imaju negativan učinak na razinu šećera u krvi.
Preporučuje se unos vlakana jer se oni dulje probavljaju i ne dovode do velikog porasta glukoze u krvi. Također namirnice na bazi proteina u većini slučajeva imaju nizak GI. Što se tiče masti ograničite se na maslinovo ulje, ulja orašastih plodova, bučino ulje i ulje lanenog sjemena.
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati