Ako vam je Beč daleko, originalni Cafe Sacher možete posjetiti u Trstu, bili smo
NAJPOZNATIJA torta na svijetu, originalna Sachertorte, posljedica je nekoliko sretnih obrata sudbine. Prvi je bio 1832. godine, kada je austrijski državni kancelar, princ Klemens Wenzel von Metternich, zadužio svoje kuhinjsko osoblje da osmisli izvanredan desert kako bi impresionirao njegove posebne goste.
Kuhar se te večeri razbolio, ostavljajući kuharskog pripravnika, tada 16-godišnjeg Franza Sachera, da izvede čudo. Metternichove riječi na rastanku tinejdžeru bile su: "Nadam se da me večeras nećeš osramotiti." Franz Sacher iskoristio je trenutak i ispekao, kasnije će se pokazati, slasticu života, čokoladnu tortu koja će ući u povijest. Sramota, u svakom slučaju, te večeri nije bila na stolu. Torta je ubrzo stekla popularnost i smatrana je "pristojnom za prikazivanje na dvoru".
Uvijek će biti kritičara koji kažu kako je originalna Sacher torta prilično jednostavna, a na dvoru su se obožavale raskošnije kreacije. Međutim, to ovu minimalističku slasticu nije omelo da osvoji cijeli svijet. Maslac, šećer, jaja, čokolada, brašno i džem od marelica - što još jednoj savršenoj torti treba?
Odnedavno originalni Cafe Sacher u Trstu
Originalnu Sacher tortu do sada ste mogli kupiti jedino na lokacijama Hotela Sacher u Beču i Salzburgu te u Sacher Confiserie trgovinama u Beču i Parndorfu. Međutim, od lipnja ove godine Café Sacher je otvoren i u Trstu.
Jedini u Italiji i među rijetkima na svijetu koji smije ponosno nositi povijesni znak i služiti čokoladnu tortu vrhunske kvalitete, koja se u pripremi pridržava izvornog recepta Franza Sachera. Café Sacher radi od 9 do 21 sat od utorka do nedjelje. Osim kave i torte, jelovnik uključuje još neka jela, pa ondje možete pojesti doručak ili ručak (jelovnik možete pronaći u galeriji ispod naslovne fotografije teksta).
Café Sacher u Trstu smješten je u povijesnoj zgradi iz 1912. godine, poznatom Palazzo RAS-u na adresi Via Dante Alighieri 1. Dizajn interijera kafića inspiriran je bečkim Caféom Sacher Eck i Salonom Sacher, s kombinacijom originalnog namještaja iz 1912. godine i suvremenih elemenata.
Originalni recept za Sacher tortu
U nastavku je recept za Sacher tortu iz Hotela Sacher.
Sastojci za tortu:
130 g crne čokolade (min. 55% udjela kakaa)
1 mahuna vanilije
150 g omekšalog maslaca
100 g šećera u prahu
6 jaja
100 g šećera
140 g glatkog pšeničnog brašna
Dodatno:
200 g džema od marelice
200 g šećera
150 g crne čokolade (min. 55% udjela kakaa)
slatko vrhnje za ukrašavanje
Zagrijte pećnicu na 170°C. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, strane namastite i pospite s malo brašna. Otopite čokoladu iznad kipuće vode. Neka se malo ohladi. Mahunu vanilije prerežite po dužini i izdubite sjemenke.
Ručnim mikserom tucite omekšali maslac sa šećerom u prahu i sjemenkama vanilije dok se ne pojave mjehurići. Odvojite jaja. Žumanjke jedan po jedan umiješajte u smjesu s maslacem. Sada postupno dodajte otopljenu čokoladu.
Bjelanjke istucite sa šećerom u čvrsti snijeg, a zatim stavite u smjesu maslaca i čokolade. Preko smjese prosijte brašno pa umiješajte brašno i tučeni snijeg od bjelanjaka. Prebacite smjesu u kalup, zagladite vrh i pecite u pećnici (srednja rešetka) 10-15 minuta, ostavljajući vrata pećnice odškrinuta širine prsta.
Zatim zatvorite pećnicu i pecite oko 50 minuta (kolač je gotov kada malo popusti na dodir). Izvadite kolač iz pećnice i olabavite stranice opružnog oblika. Pažljivo prevrnite tortu na rešetku za torte obloženu papirom za pečenje i ostavite da se ohladi otprilike 20 minuta.
Zatim skinite papir za pečenje, okrenite kolač i ostavite na rešetki da se potpuno ohladi. Prerežite tortu vodoravno na pola. Zagrijte džem i miješajte dok ne postane gladak. Gornji dio obje polovice kolača premažite pekmezom i stavite jednu na drugu. Pekmezom premažite i strane.
Da biste napravili glazuru, stavite šećer u prahu u lonac sa 125 ml vode i kuhajte na jakoj vatri otprilike 5 minuta. Šećerni sirup skinite sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi. Čokoladu krupno nasjeckajte postupno dodajući u sirup i miješajte dok ne postane gusta tekućina.
Kako provjeriti je li gustoća dobra? Učinite to tako da drvenom kuhačom zagrabite malo glazure i na njoj bi trebao ostati sloj glazure debljine otprilike 4 mm. Ako je glazura pregusta, dodajte nekoliko kapi šećernog sirupa da je razrijedite (kako biste to učinili, razrijedite preostali šećer u loncu s malo vruće vode).
Pazite da se glazura ne zagrije jer će u suprotnom biti bez sjaja kad se kuha. Svu mlaku tekućinu za glazuru odjednom prelijte po vrhu kolača i brzo razmažite nožem za glazuru. Ostavite glazuru da odstoji nekoliko sati. Poslužite ukrašeno šlagom.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati