Jeste li čuli za pojam "chicken anxiety"? Ovo muči sve više ljudi
PILETINA je glavna namirnica u mnogim domovima diljem svijeta i može se pripremiti na razne načine. Svi koji je pripremaju znaju da se mora dobro termički obraditi jer konzumiranje nedovoljno pečene piletine može izazvati ozbiljno trovanje hranom.
Upravo zbog toga sve se više priča o pojmu "chicken anxiety", što u doslovnom prijevodu znači "anksioznost zbog piletine". Riječ je o strahu od nedovoljno pečene piletine, fobiji koja je sve raširenija među ljudima, koji o tome naveliko pričaju na društvenim mrežama.
Sve raširenija fobija
Na TikToku postoji hrpa videa s hashtagom #chickenanxiety na kojima ljudi seciraju svaki komadić pečene piletine kako bi se uvjerili da je dovoljno pečena, a mnogi pišu da će rado pustiti da zagori jer su jedino tako sigurni da je dovoljno termički obrađena.
Video jedne tiktokerice prošle je godine postao viralan. Napisala je da joj zbog ovog straha svaki veći komad piletine izgleda sumnjivo dok se peče, pa ga mora razrezati. "Ovaj strah me na kraju doveo do veganstva", "Uvijek ću rezati piletinu prilikom pečenja da se uvjerim da je dovoljno pečena", samo su neki od komentara ljudi koji dijele taj strah.
Nedovoljno pečena piletina može izazvati ozbiljno trovanje hranom
Svatko od nas zna da sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso nije sigurno za konzumaciju, a domaća nutricionistica jednom nam je prilikom pojasnila na što treba pripaziti.
>> Influencer jede sirovu piletinu, nutricionistica nam je pojasnila zašto je to opasno
"Piletina se u mnogim kućanstvima smatra jednom od glavnih namirnica i dobar je izvor proteina. No pileće meso ima visok rizik od bakterijske kontaminacije i zato ga je važno dobro termički obraditi kako bi se uništile bakterije koje se prenose hranom", pojasnila je magistra nutricionizma Branka Bunić.
Ona naglašava da unutarnja temperatura mesa mora biti 70 stupnjeva te upozorava da sirovo pileće meso može biti zaraženo bakterijama salmonelom ili Campylobacterom, koje mogu dovesti do infekcije crijevnog trakta kod ljudi.
Kako provjeriti je li piletina dovoljno pečena?
Umjesto da režete svaki komadić piletine kako biste se uvjerili da nigdje nije ružičasta i sirova, preporučuje se korištenje kuhinjskog termometra. To je ujedno najpouzdanija metoda. Prvo trebate provjeriti jesu li sve strane mesa pečene. Zatim u piletinu zabodete termometar te ako je temperatura iznad 70 stupnjeva, meso je dovoljno pečeno.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati