Kako je Hrvoje iz Zagorja sa svojom kombuchom Kocha osvojio Dalmaciju
IMALI smo priliku porazgovarati s Hrvojem Belančićem, mladim profesionalnim kuharom i poduzetnikom koji je rođen i odrastao u Pregradi, malom gradiću u hrvatskom Zagorju. Iako su financijska ograničenja obitelji onemogućila Hrvojevu karijeru u IT sektoru, usmjerila su ga prema kulinarstvu, što se prema Hrvojevom priznanju na kraju pokazalo kao pravi izbor, koji mu je omogućio da uspješno spoji ljubav prema hrani, kreativnost i želju za stvaranjem ugodnih trenutaka za druge.
Hrvoje trenutno radi u Makarskoj, gdje je glavni kuhar u restoranu Gastro Diva, a glavni razlog našeg razgovora s njim je kombucha koju proizvodi pod svojim brendom Kocha.
Od samog početka, Hrvoje je želio da njegov brend bude duboko povezan s regijom u kojoj živi. Dizajner Mili Roščić i on brzo su pronašli zajednički jezik, a izbor je pao na more kao simbol Dalmacije. Naziv Kocha dolazi od ribarskog broda uobičajenog u Jadranskom moru, a etiketa proizvoda sadrži dizajn koji uključuje topografsku kartu mora.
Kombucha kao lijek
Kako nam je ispričao Hrvoje, kroz godine intenzivnog rada u restoranima razvio je strast prema fermentiranoj hrani. Međutim, kombucha, probiotički napitak na bazi crnog i zelenog čaja, za njega je ostala nepoznanica sve donedavno.
Jedan od ključnih trenutaka koji su utjecali na Hrvojevu opsjednutost kombuchom bio je pozitivan učinak ovog pića na zdravlje njegove djevojke Lene. Lena se bori s teškim oblikom gastritisa, zbog čega je njena prehrana često restriktivna. Međutim, nakon što je počela konzumirati kombuchu, primijetila je značajno poboljšanje svog zdravstvenog stanja.
"Kombucha, poznata po svojim probiotičkim svojstvima i blagotvornom utjecaju na probavu, donijela je značajno ublažavanje simptoma gastritisa i normalizaciju probave za Lenu. Ta pozitivna promjena učinila je kombuchu ne samo našim novim hobijem već i stalnom komponentom naše svakodnevice", ispričao nam je Hrvoje.
Obitelj i prijatelji bili su prvi pokusni kunići
Nakon što se preselio u Makarsku zajedno s Lenom, Hrvoje je svoju energiju usmjerio prema otkrivanju savršenog recepta za ovaj drevni napitak. Iskoristivši svoje bogato kulinarsko iskustvo i vještinu balansiranja okusa, posvetio se ovom procesu s puno entuzijazma. Ključnu podršku u tom razdoblju pružali su mu obitelj i prijatelji, čije su ga pozitivne reakcije potaknule da pokrene vlastitu proizvodnju.
"Kao i uvijek kada se upuštam u nešto novo, krenuo sam s temeljitim istraživanjem, prolazeći kroz razne forume i knjige, naručujući potrebnu opremu i kulture za pokretanje fermentacije, te sam naposljetku pokrenuo svoju prvi seriju. Kombucha mi je brzo postala opsesija te se može reći da sam se zaljubio u proces pripreme."
Sada, pod brendom Kocha, Hrvoje ne samo da proizvodi kombuchu nego koristi svaku priliku da podijeli njezine blagodati s drugima - kako s lokalnim stanovništvom tako i s turistima koji posjećuju Dalmaciju.
Alternativa zaslađenim gaziranim pićima
Kombucha je fermentirani napitak koji potječe iz Azije, ali točno podrijetlo i povijest su pomalo obavijeni velom tajne. Vjeruje se da se kombucha prvi put počela proizvoditi u Kini prije više od 2000 godina.
Kako nam je objasnio Hrvoje, proizvodi se fermentacijom zaslađenog čaja (crnog ili zelenog) pomoću SCOBY-a (simbiotička kultura bakterija i kvasaca), koji djeluje kao kultura za pokretanje procesa fermentacije. Kroz proces koji traje između sedam i 14 dana šećer se pretvara u niz korisnih kiselina i probiotika.
"Kombucha ima jedinstven okus koji je teško opisati onima koji je nikada nisu probali. Najbolji opis bi bio da je kombucha osvježavajući napitak s lagano kiselim okusom, uz podsjetnik na jabučni ocat ili vino. Tekstura je obično slična gaziranim pićima s finim mjehurićima koji pružaju ugodan osjećaj u ustima", objasnio je Hrvoje.
Svi sastojci dolaze iz ekološkog uzgoja
Ponuda Hrvojevog brenda Kocha sastoji se od tri varijante kombuche - klasične, kombuche s lavandom i limunom te kombuche s đumbirom i hibiskusom.
Osnova svake varijante je zeleni čaj, čija se čistoća savršeno uklapa u Hrvojevu filozofiju o kvaliteti, a svi sastojci dolaze iz ekološkog uzgoja jer, kako Hrvoje naglašava, "samo najkvalitetniji sastojci mogu stvoriti vrhunski proizvod".
U Kochi je metoda proizvodnje kombuche autentična i ukorijenjena u stoljećima staroj tradiciji. Kombucha se uvijek fermentira u malim serijama i nikada ne prolazi kroz proces filtracije. To je Hrvojev način održavanja autentičnog okusa i kvalitete svake boce.
"Naša kombucha sada je dostupna u brojnim ugostiteljskim objektima u gradovima kao što su Zagreb, Split, Rijeka, Rovinj, Zadar, Poreč, kao i na otocima Braču, Krku, Murteru i području Makarske rivijere", kaže Hrvoje s ponosom, naglašavajući svoju misiju da probiotička blagodat ovog napitka postane dostupna svima.
Set za kućnu pripremu
Hrvoje nije nikada planirao čuvati tajne proizvodnje kombuche samo za sebe. Proizvodnja u domaćoj radinosti je zapravo prilično jednostavna i slična proizvodnji kefira. Sve što vam je potrebno su SCOBY, zaslađeni crni ili zeleni čaj, te čista staklena posuda za fermentaciju, objasnio nam je.
"Od samog početka našeg poslovanja, mnogi su nas kontaktirali sa željom da nauče kako se kombucha proizvodi kod kuće. Stoga smo u našu ponudu odlučili dodati i set za pravljenje kombuche kod kuće, pružajući ljudima priliku da se sami upuste u ovaj zanimljiv proces", otkriva Hrvoje.
Hrvoje vjeruje kao proces izrade kombuche može biti iznimno zadovoljavajuća aktivnost. Ne samo da osoba ima priliku stvarati vlastiti zdravi napitak nego kombucha nudi i niz mogućnosti za kreativnost.
Dodavanje različitih vrsta voća, začina ili bilja tijekom drugog kruga fermentacije omogućuje svakome da stvori kombuchu koja je jedinstvena i prilagođena njegovom ili njenom ukusu. To otvara prostrano polje za eksperimentiranje, omogućujući svakome da prilagodi ukus kombuche svojim individualnim preferencijama.
Planiraju organizirati radionice, degustacije i događanja
Prelazak s kućne proizvodnje kombuche na poslovnu razinu izazovan je podvig, pogotovo jer kombucha, kao živi proizvod, zahtijeva posebnu pažnju. Razlika između fermentacije malog volumena kod kuće i većeg u proizvodnom pogonu je značajna.
Osim samog procesa proizvodnje, moraju se uzeti u obzir i drugi segmenti poslovanja, poput distribucije, komunikacije s dobavljačima, marketinga, društvenih mreža i online prodaje. Unatoč izazovima, Hrvojevo iskustvo kao chefa igra ključnu ulogu u upravljanju vremenom, resursima i održavanju visokih standarda.
Hrvoje i njegov tim trenutno rade u malom proizvodnom pogonu, ali planiraju preseljenje u veći prostor kako bi povećali proizvodnju i optimizirali procese. Jedan od glavnih ciljeva je educiranje ljudi o prednostima kombuche.
Unatoč njegovom zdravom i ukusnom profilu, kombucha je još uvijek relativno nepoznata na hrvatskom tržištu. Planiraju organizirati radionice, degustacije i događanja kako bi se što više ljudi upoznalo s kombuchom i njenim blagodatima.
Dobili smo i recept
Hrvoje poziva sve koji oklijevaju probati kombuchu da se ne boje novog iskustva. Osvježavajući okus i njezini blagotvorni učinci na probavu mogu biti iznenađujući i u potpunosti preokrenuti predrasude. Po Hrvojevom mišljenju, najbolji način za uživanje u kombuchi je jednostavan - nakon napornog radnog dana, sjediti na balkonu s čašom kombuche napunjenom ledom.
I ne samo to. Hrvoje je bio toliko ljubazan da podijeli s nama recept za smoothie koji koristi kombuchu Kocha s đumbirom i hibiskusom. Recept je jednostavan, ali rezultat je ukusan i osvježavajući napitak koji je idealan za vruće ljetne dane. Detaljan recept možete pronaći na ovoj poveznici.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati