Jedete li kukuruz kod kuće? Evo recepata za još bolju pripremu
KUKURUZU je sezona, klipovi su dostupni u dućanima, a mnogi ih kupuju kako bi ih pripremali kod kuće. Na našim se prostorima priprema kukuruz šećerac koji je idealan za konzumaciju, slatkastog okusa, a mnogi ga najradije kuhaju ili peku na roštilju, pa uživaju u zasoljenim klipovima.
Ovaj put donosimo vam 3 recepta koji su ovog ljeta trend na društvenim mrežama, a inače vrlo popularni u Americi, gdje se kukuruz često priprema na različite načine, često u pikantnoj verziji, a najčešće kao prilog roštilju.
1. Hrskavi kukuruz
Ovaj je recept, iako pomalo neobičan na prvi pogled, zapravo vrlo jednostavan za pripremu, a dobijete ukusan i zanimljiv prilog ili snack, posebno ako se priprema za druženja kao što je roštilj ili neka slična prigoda. Može se jesti i rukom kao grickalica. Ovdje se zapravo radi o prženim zrnima kukuruza koja se uvaljaju u škrob, zatim se kratko peku u vrućem ulju, a onda se začine. Ovdje je cijeli recept, a evo što će vam biti potrebno za pripremu:
- 500 ml ulja
- 400 g kukuruza
- 40 g kukuruznog škroba
- 1 žličica soli
- pola žličice mljevene paprike
- pola žličice svježe mljevenog papra
- sitno narezane ljute papričice - po želji
- sok pola limuna - po želji
Kako se priprema
Prvo pripremite zrna kukuruza: na veliki tanjur prekriven papirnatim ručnikom ili ubrusom stavite zrna kukuruza, pa ih pospite kukuruznim škrobom. U tavu izlijte ulje i zagrijte na vatri, a kada bude vrelo, ubacite zrna kukuruza i pecite 2-3 minute, dok im boja ne postane zlatno-smeđa.
Nemojte peći sav kukuruz odjednom, ovu količinu pecite u otprilike 3 ture. Kukuruz izvadite iz ulja, stavite na salvetu na tanjuru i ostavite da se upije višak ulja. Začinite ga mljevenom paprikom, paprom, a po želji i limunovim sokom ili sitno izrezanim ljutim papričicama.
2. Pečeni kukuruz sa začinima
Jednostavan, a ipak malo drugačiji i obogaćen način za pripremu super ukusnog i sočnog pečenog kukuruza za koji vam nije potreban roštilj, dovoljna je obična pećnica. Evo i cijelog recepta. Sastojci koji će vam biti potrebni:
- 4 klipa kukuruza
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 100 grama maslaca
- 1 grančica svježeg peršina
- pola crvene paprike
- 1 žličica češnjaka u granulama (u prahu)
- pola žličice origana
- 1 žličica mljevene paprike
- vrh žličice kajenskog papra
Kako se priprema
Za početak prerežite klipove na polovice, a svaki možete nabosti na štapić za roštilj kako bi ga kasnije bilo praktičnije jesti, zatim otopite maslac. Klipove kukuruza u posudi začinite maslinovim uljem, soli, otopljenim maslacem, češnjakom u prahu, origanom, mljevenom paprikom i kajenskim paprom.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite lim za pečenje i dovoljno velik komad folije u koji ćete umotati komade klipova. Možete ih umotati po 2 ili 3 u zasebne paketiće. Dobro zatvorite foliju sa svih strana kako sastojci ne bi curili.
Pecite 30 minuta, a onda otvorite foliju i zapecite ih još desetak minuta, dok ne dobiju boju. Pečene kukuruze pospite sitno isjeckanim svježim peršinom i sitno isjeckanom crvenom paprikom.
3. Salata od kukuruza
Ova kremasta salata od kukuruza bogata je sastojcima i lagano pikantna, što ju čini odličnim izborom uz meso s roštilja, ali i kao svakodnevni, brzi ručak. Recept je ovdje, a ovi će vam sastojci biti potrebni za pripremu:
- 500 g kukuruza iz konzerve
- 1 crvena paprika - po želji
- ljute papričice - količina po želji
- pola luka
- 1 žličica mljevene paprike
- pola žličice mljevenog chillija
- 200 g kiselog vrhnja
- 100 g majoneze
- ribani sir mozzarella, za posipanje
- 1 grančica svježeg peršina
- sok pola limuna
Kako se priprema
Prvo pripremite veliku zdjelu u kojoj ćete umiješati sve sastojke. Dodajte kukuruz, papriku, luk, ljutu papričicu, kiselo vrhnje i majonezu i dobro izmiješajte, a onda dodajte mljevenu papriku i mljeveni chilli, pa ponovno dobro izmiješajte.
Kada sjedinite sve sastojke i smjesa postane kremasta, na sitno izrežite svježi peršin i pospite ga po vrhu, polijte limunovim sokom, a možete dodati i ribani sir.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati