Kako obojiti pisanice pomoću sastojaka koje već imate u kuhinji? Evo par ideja
JEDNA od najljepših uskrsnih tradicija svakako je bojenje jaja, u čemu podjednako uživaju i djeca i odrasli. Ako ih ove godine želite obojiti i ukrasiti bez imalo kemikalija i kupovnih boja, iskoristite neke sastojke koje već sigurno imate u svojoj kuhinji ili smočnici.
Jaja možete obojiti na prirodan način koristeći razne namirnice - od luka i kurkume do cikle, crvenog kupusa i kore avokada. U nastavku pronađite par ideja i detaljan opis kako to točno napraviti. Ne može biti jednostavnije.
Cikla, crveni kupus i kurkuma
U ključalu vodu stavite narezanu ciklu, kupus i kurkumu (svaku namirnicu u jedan lonac), promiješajte i pustite da se 30 minuta kuha na laganoj vatri. Zatim procijedite, obojenu vodu stavite u hladnjak na dva sata i u svaku staklenku s bojom stavite dvije žlice octa. Sada je pravo vrijeme da pomiješate boje pa ako, primjerice, želite dobiti narančastu boju, pomiješajte žutu vodu od kurkume i crvenu od cikle.
U staklenke umočite jaja i neka u staklenci budu barem 24 sata (što dulje budu u vodi, to će boja biti intenzivnija). Nakon 24 sata izvadite staklenke s jajima iz hladnjaka, pobrišite i posložite jaja na tanjur ili u košaricu, a po želji ih možete malo namastiti uljem kako bi pisanice bile sjajnije. Na kraju ćete dobiti jaja u crvenoj, narančastoj, žutoj i ljubičastoplavoj boji, i to na potpuno prirodan način.
Ljuska od luka
Kada pripremate neko jelo s lukom, nemojte baciti ljuske, već ih iskoristite za bojenje pisanica na prirodan način. Ova vam je metoda sigurno poznata jer su naše bake bojile pisanice na ovaj način. Trebat će vam ljuske od luka, razni cvjetovi i biljke ubrane u vrtu, stare najlonke i, naravno, jaja.
Na jaja prvo treba prilijepiti cvjetove pomoću malo vode ili mlijeka kako bi se bolje držali, a zatim ih staviti u staru najlonku i dobro pričvrstiti da ne ispadnu iz nje. Jaja ćete kuhati u ključaloj vodi s ljuskama od luka, a rezultat je ova predivna smeđa boja s cvjetnim detaljima.
Kora avokada
Predivnu, ružičastu boju za pisanice možete dobiti od kore avokada. Nakon što pojedete avokado, koru sačuvajte i kuhajte je u vodi oko pola sata, zatim dodajte još malo vode, kuhana jaja i kuhajte još malo. Vodu procijedite, a jaja ostavite još malo u obojenoj vodi i dodajte malo octa kako bi što prije poprimila boju.
Za kraj, poznato je da bijela jaja, kakva kod nas nisu baš uobičajena, bolje hvataju boju od onih smeđih pa ako želite izbijeliti jaja, i to možete napraviti kod kuće. Najbolja stvar je što se pritom jaja neće oštetiti niti će to utjecati na njihov okus.
Sve što trebate je kuhati jaja desetak minuta u otopini octa i vode - na pola litre vode ide pola litre alkoholnog octa. Nakon kuhanja jaja isperite u hladnoj vodi i pobrišite ih, no budite pažljivi jer je ljuska jajeta nakon izbjeljivanja puno tanja. Pustite ih da se malo ohlade, a zatim krenite s ukrašavanjem.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati