Koraci koji pomažu u smanjenju otpada u kuhinji
ZERO WASTE sve je popularniji, ali i otprije dosta poznat pokret koji promovira život bez stvaranja ikakvog otpada, a ako ste novi u tome i želite smanjiti otpad u kuhinji i manje bacati hranu, na pravom ste mjestu.
Sigurno vam se nebrojeno puta dogodilo da niste znali što s korama od povrća pa ste ih bacili u smeće ili ste ugledali tu uvenulu glavicu zelene salate u hladnjaku i niste znali što s njom pa ste i nju bacili. Ako je tako, niste jedini, a neke korake možete poduzeti već sada.
Naime, više od polovice ukupnog otpada od hrane proizvedenog u Europskoj uniji 2021. godine došlo je iz kućanstava, a UN kaže da polovica voća i povrća prodanog u EU završi u smeću. Kako bi se to promijenilo, trebamo krenuti od sebe, pa evo nekih trikova uz koje ćete stvarati manje otpada u kuhinji.
Upoznajte se s kompostiranjem
Kompostiranje nije rezervirano samo za ljude s dvorištima. Kompost možete napraviti i ako živite u malom prostoru - naime, postoje mogućnosti kompostiranja za domove svih veličina, a Bokashi tehnika kompostiranja savršena je za male prostore. Trebat će vam posuda za kompostiranje, a u nju možete bacati sav kuhinjski otpad, uključujući mliječne proizvode, ostatke mesa i kosti.
Nabavite kvalitetne posude s poklopcima
Još jedan trik da manje bacate hranu je da kupite samo onoliko pokvarljivih namirnica koliko znate da ćete ih pojesti i da namirnice što dulje očuvate svježima. Riješite se prianjajuće i aluminijske folije i uložite u kvalitetno stakleno posuđe s poklopcem, tako da vaše namirnice mogu ostati svježe danima, a ovdje je par trikova kako produljiti svježinu voća i povrća.
Iskoristite kore od povrća
Kore od povrća su najčešći kuhinjski ostaci koji završe u smeću. No njih možete baciti u kompost, ali i iskoristiti na bolji način. Možete ih dodati u juhu od povrća, a od njih možete napraviti i vege čips - samo ih začinite, nauljite i ispecite u pećnici ili fritezi na vrući zrak.
Zamrzavajte što više namirnica
Kako biste spriječili hranu da se pokvari, zamrznite ju. Ako skuhate više nego što ćete pojesti, ostatke jela pospremite u posudice i zamrznite, pa ćete imati za drugi dan, a smrznuti možete i povrće (ovdje smo pisali kako, ali i koliko dugo ga možete čuvati u zamrzivaču).
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati