Kreće veliki food festival: Kamo ide hrvatska kuhinja?
IDUĆI vikend u Rovinju održava se Weekend Food Festival. Četiri festivalska dana u Istri, od 5. do 8. svibnja, obilježit će paneli i predavanja, razgovori 1 na 1, brojni masterclassovi, cooking show te naravno, zabavni program. Festival će otvoriti Gustafi u četvrtak 5. svibnja pravim istarskim tulumom, a službeni program kreće u petak u 10 sati.
Na prvoj panel-diskusiji domaći chefovi Hrvoje Kroflin, Deni Srdoč, Tvrtko Šakota i vlasnik restorana Boškinac Boris Šuljić predstavit će Manifest hrvatske kuhinje i raspravljati u kojem smjeru se hrvatska kuhinja treba razvijati. Tijekom dana na festivalsku pozornicu popet će se i omiljena slovenska chefica Ana Roš, austrijski chef hrvatskog porijekla Paul Ivić i danski chef Rasmus Munk.
Raspravljat će se također o položaju žena u kuhinji, izvrsnosti u hotelskom sektoru te važnosti PR-a i medija u gastronomiji. Mate Janković i Igor Čimbur u razgovoru 1 na 1 pričat će o projektu Chef kuha doma, a pričat će se i o važnosti kvalitetne radne snage kao ključnom faktoru uspjeha kroz projekt Raise the Bar.
U subotu će biti predstavljen FoodTech Startup Competition - natjecanje za startupove u prehrambenoj i ugostiteljskoj industriji, a Matija Babić predstavit će svoj životni projekt TasteAtlas. Na show cookingu mladi chef Santiago Lastra pokazat će kako nastaje njegovo jelo Mextlapique of turbot with British pipian.
Munoz i Bottura, dva velikana svjetske gastro scene
Šećer na kraju programa zasigurno će biti dva velika imena svjetske scene – Dabiz Munoz, najbolji svjetski kuhar 2021. godine, te Massimo Bottura, velikan gastronomije, koji će svoje viđenje hrane i života ispričati u razgovoru s direktorom programa festivala Hrvojem Petrićem.
Na Weekend Food Festivalu sudjelovat će brojni izlagači iz svijeta vina i maslinovog ulja, a na Food courtu naći će se ponešto za svakoga. Na istom dijelu posjetiteljima će Gastro Stil prezentirati Josper, najbolji roštilj na svijetu na kojem će vrhunske zalogaje spremiti brazilska chefica Janaina Rueda.
Već bogati program upotpunit će brojni masterclassovi na kojima će se učiti o sourdough kruhu, vinima i uljima, čokoladi, kavi i ginu. Na masterclassu Best of Vinistra moći će se kušati najbolja vina ovogodišnjeg izdanja Vinistre koja se isti vikend održava u Poreču, a posebni masterclassovi poput Croatian mixology i Smoke and spirit of the mountains oduševit će i najzagriženije hedoniste.
Best of Croatia, Šuma, More i Zeleno
U sklopu festivala održat će se i gala večere. Prvu, Best of Croatia, za međunarodne goste festivala spremat će domaći chefovi Deni Srdoč, Tvrtko Šakota, Matija Bogdan, Hrvoje Kroflin, Danijel Đekić te domaćin Jeffrey Vella. U petak će se održati dvije večere s tematikom Šuma i More, na kojima kuhaju Ana Roš, Santiago Lastra, Jeffrey Vella, Emanuele Scarello, Lorenzo Lai, Chiara Pavan, Marina Gaši, Joao Rodrigues te pastry chefica Maša Salopek.
Mjesta je ostalo još na vegetarijanskoj večeri Zeleno, na kojoj će kuhati Paul Ivić, Maksut Askar iz istanbulskog Neolokala te hrvatski chefovi Tvrtko Šakota i Deni Srdoč, dok će deserte pripremiti pastry chefica Tea Mamut.
Okupljene će tijekom četiri dana Weekend Food Festivala zabavljati Gustafi, umaški sastav Febra s obradom hitova 50-ih i 60-ih godina, Songkillersi i direktor festivala Tomo Ricov, koji će se naći i iza DJ pulta.