Krumpir dauphinoise ili kako od par sastojaka napraviti prilog od milijun dolara
KAO BOGAT i ugodan prilog, dauphinoise krumpir je jednostavno nepobjediv. Ovo klasično francusko jelo počinje se pripremati narezanim krumpirom koji se kuha u mješavini vrhnja i mlijeka na štednjaku (neki ga samo prelijevaju prije pečenja). Smjesa se prebaci u plitku posudu za pečenje i posipa Gruyère sirom.
Muškatni oraščić, klasičan začin za kremasta jela, nariba se najčešće preko gotovog jela neposredno prije posluživanja. Krumpir dauphinoise dekadentan je prilog za posebne prilike, od Uskrsa do blagdana, i jelo koje svako druženje čini posebnim. A može poslužiti i za jednu lijepu subotu ili nedjelju i ručak kakav svatko tu i tamo zaslužuje.
Što je uopće sauphinoise krumpir?
Također poznat kao "potatoes dauphinoise" ili "gratin dauphinoise", dauphinoise krumpir je klasično francusko jelo. Riječ je o bogatoj kombinaciji rezanog krumpira s vrhnjem i mlijekom, pečenog u pećnici. Mnogi ljudi misle da je jelo stvoreno za kraljevsku obitelj, za prijestolonasljednika Francuske. Zapravo, to je tradicionalni specijalitet francuske regije Dauphiné na jugoistoku Francuske.
Koja je razlika između gratiniranog krumpira i krumpira dauphinoise?
Ova dva jela su slična. Oba se rade tako da se narezani krumpir posloži u plitku posudu za pečenje (može gratinirana posuda ili vatrostalna posuda) s mlijekom, vrhnjem ili kombinacijom toga i zapeče. Čini se da dijele francusko podrijetlo.
Sastojci i priprema za dauphinoise krumpir
Treba vam 1 žlica maslaca, 1.5 kg krumpira, 500 ml slatkog vrhnja, 300 ml punomasnog mlijeka, 1 režanj češnjaka, 1 žličica krupne soli, malo mljevenog bijelog papra, 100 do 150 g Gruyere sira, navrh noža svježe naribanog muškatnog oraščića.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Premažite maslacem dno i stranice vatrostalne posude za pečenje. Ogulite krumpir i narežite ga na ploške debljine pola cm. Zakuhajte vrhnje, mlijeko i češnjak. Dodajte krumpir i prokuhajte uz miješanje.
Dodajte sol i papar i nastavite pirjati, povremeno miješajući, dok krumpir ne omekša, 20 minuta. Rupičastom žlicom premjestite polovicu krumpira u pripremljenu posudu za pečenje i pospite polovicom sira.
Dodajte preostali krumpir u posudu za pečenje i prelijte dovoljno smjese vrhnja preko krumpira samo da prekrije. Pospite preostalim sirom. Pecite dok ne postane zlatno-smeđe na vrhu, 40 do 45 minuta. Kad je pečeno, naribajte preko muškatni oraščić.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati