Ljubitelji francuskog krumpira, znate li zašto se ovo jelo tako zove?
SIGURNI smo da postoji jako puno ljubitelja francuskog krumpira. Kako ne bismo voljeli ovo jelo kad se priprema od sastojaka s kojima najčešće nema greške? Lako ga možemo svrstati i u kategoriju musake ili barem reći da joj je ozbiljna konkurencija.
Da podsjetimo, sastoji se od redova kuhanog krumpira, tvrdo kuhanih jaja i kobasica (neki koriste i šunku ili pancetu) te kiselog vrhnja kojim se jelo prelijeva kako bi se zapeklo.
Radi se zapravo o složencu od najjednostavnijih sastojaka. Iako točno porijeklo nije poznato, pretpostavka je da se razvilo iz tradicionalnih seljačkih recepata u kojima su se koristili lako dostupni sastojci. Hranjivo je, jeftino i lako za pripremu - ukratko, ima sve što od jednog jela tražimo u prosječnom radnom tjednu.
Kako je došlo do njegovog imena
Ime "francuski krumpir" najvjerojatnije potječe od asocijacije na francuski način pripreme složenaca kao što je "gratin dauphinois", odnosno složenac od krumpira ili "gratiniranog krumpira". Iako Francuzi za svoj složenac koriste i začine poput češnjaka i timijana te gruyere sir, i ovo jelo čine slojevi krumpira te je zapečeno na isti način.
Jelo je zapravo tradicionalno popularno u zemljama Balkana, posebno u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, te na širem prostoru srednje i istočne Europe. Ime "francuski krumpir" je lokalna interpretacija te ne postoji nikakva povijesna veza s Francuskom. Iako podsjeća na neka jela iz francuske kuhinje, sastojci su puno jednostavniji i tipičniji za naše podneblje.
Potrebni sastojci
Pripremite sljedeće sastojke:
- krumpir
- jaja
- kobasice
- kiselo vrhnje
- jaja za preljev
- sol i papar
Kako se priprema
Najprije skuhajte krumpir narezan na ploške, kobasice i jaja. Kobasice zatim narežite na ploške debljine kao krumpir, a isto napravite i s kuhanim jajima. Pripremite posudu za pečenje te redajte krumpir, kobasice pa jaja i završite slojem krumpira. Začinite po želji. Napravite preljev - neki ga rade samo od vrhnja sa začinima, a mi ćemo ovaj put pjenjačom izmiješati vrhnje s jajima. Ravnomjerno prelijte po složencu i pecite.
Cijeli recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati