Mekano, sočno, i vole ga susjedi: Ovo jelo radi se na sjeveru za blagdane
Sadržaj nastao u suradnji s: Podravka
VEĆ SMO istražili što Hrvati jedu tijekom blagdana i, nimalo iznenađujuće, u svim dijelovima zemlje na Badnjak je obavezan bakalar. Na Božić je glavno jelo u svakoj regiji ponešto drugačije. Sada smo, pak, odlučili provjeriti što jedu naši susjedi poznati po tome da od gotovo svega mogu napraviti vrstan specijalitet - Talijani. Točnije, Talijani na sjeveru.
Ossobuco alla Milanese je sočno meso u umaku od rajčice, za razliku od ossobuca iz drugih regija koji se rade "na bijelo". Posebnu aromu daju mu vino i začini u kojima se dugo kuha. No, to ne može biti bilo koji komad mesa. Naziv jela doslovno znači kost s rupom, a odnosi se na sredinu svakog poprečno rezanog komada koljenice koja sadrži koštanu srž, jednu od glavnih značajki ovog jela. Ona ima poseban okus i tijekom kuhanja oslobađa masnoće te mesu daje sočnost i mekanu teksturu.
Rezultat? Jelo koje se topi u ustima.
Ova zvijezda zimskog stola dolazi iz srca Lombardije i, osim što je tipična za talijansku kuhinju, ima i posebnu ulogu tijekom hladnih mjeseci. Jelo je bogato, zasitno i kao stvoreno za obiteljska okupljanja i blagdane poput Božića.
Kako pripremiti ossobuco alla Milanese?
Ossobuco se tradicionalno priprema od junetine ili govedine, ali može se kuhati i od drugog mesa, poput svinjetine. Ključno je da se kuha dugo i sporo, sve dok meso ne postane mekano i sočno.
Spremanje ovog jela zahtijeva nešto strpljenja, ali nagrada je zaista vrijedna. Za početak, važno je odabrati kvalitetnu koljenicu, a komadi moraju biti narezani na debljinu oko tri cm. To osigurava da meso bude sočno, a koštana srž ostane iskoristiva. Uz to, potrebno je još nabaviti luk i povrće poput tikvice i paprike, gljive, bijelo vino, Podravka Passatu za umak, Vegetu Fine blend te začine.
Po želji, koljenicu prije kuhanja možete marinirati u ulju i Vegeti Fine blend čiji su sastojci toliko fino mljeveni da će ih meso lako upiti i primiti na sebe. Vegeta Fine blend obogaćuje jela kombinacijom sušenog povrća, začina i pojačivača okusa te naglašava prirodne arome i dodaje slojevitost okusa. Ravnoteža soli, umamija i povrća olakšava pripremu izvrsno začinjenih i aromatičnih obroka.
Podravka je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih prehrambenih brendova u regiji, koja je 1959. godine lansirala Vegetu, njen najpoznatiji proizvod, koji je moguće naći na policama trgovina diljem svijeta.
Podravkini proizvodi poznati su po svojoj kvaliteti i praktičnosti. Od začina, juha i konzervi do gotovih obroka, proizvodi su prilagođeni potrebama potrošača. Svi proizvodi njeguju okuse nacionalnih kuhinja tako da potrošači diljem svijeta mogu uživati u autentičnim okusima.
Strpljenje je ključan sastojak ovog jela
Dok se meso marinira, dobro je nasjeckati povrće.
Jednom kad se krene u pripremu, meso treba zapeći na vrućem ulju, kako bi se stvorila ukusna smeđa korica. Ovaj korak je ključan jer daje bogat okus koji će se kasnije razviti tijekom kuhanja.
Nakon što je meso zapečeno, prelazi se u fazu sporog kuhanja. Jelo se kuha na laganoj vatri, 2-3 sata, u umaku od rajčice, vina i začina poput češnjaka, ružmarina i limunove kore. Podravkina Passata pravo je rješenje za ovo jelo, jer njezina glatka tekstura i prirodni okus pomažu u stvaranju bogatog umaka koji se predivno sljubljuje s mesom.
Začini igraju ključnu ulogu u ovom receptu. Na kraju, za savršen završni okus, dodaju se začini po želji. Ako meso nije prethodno marinirano, u ovom koraku može se dodati malo Vegete Fine blend čija fina tekstura ne ostavlja komadiće povrća u umaku od rajčice i povrća. Mali detalji čine cijeli obrok nezaboravnim iskustvom.
Ossobuco je još ukusniji ako se spremi dan ranije
Jedna od glavnih prednosti pripreme ossobuca je što se može unaprijed pripremiti i podgrijati na dan obiteljskog okupljanja. Ako se pripremi dan ranije, doći će do boljeg prožimanja svih okusa u jelu.
Umak od rajčice, vina i začina imat će dovoljno vremena da se poveže s mesom, dok se aromatični sastojci poput luka, češnjaka i bilja mogu razviti i produbiti arome. Rezultat je bogatiji, složeniji okus koji čini ovo jelo još primamljivijim.
Tako ćete više vremena provesti u društvu svojih najbližih, a jelo će biti još bolje jer se okusi "sjedine" kad odstoji.
Sponzorirani sadržaj donose Index i Podravka prema najvišim profesionalnim standardima.
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti