U Poljskoj nema proslave bez ovog kolača, ponose se njime stoljećima
JEDAN od najpoznatijih deserata u Poljskoj je sernik, jednostavan kolač od sira, a povijest mu je duga stoljećima. Recepti su prenošeni generacijama, a pretpostavlja se da su ga u Poljsku donijeli Židovi Aškenazi. Postao je dio lokalne kuhinje, prilagođen poljskim ukusima.
"Bez sernika nema proslave!"
U 17. i 18. stoljeću kolači od sira postali su popularni među plemstvom, a posebno tijekom baroka, kad su raskošni desertni bili simbol bogatstva i prestiža.
Glavni sastojak sernika je twarog, poljski svježi sir s blagom kiselkastom notom, koji serniku daje poseban okus i teksturu. Uz sir, koriste se i limunova korica, vanilija i grožđice. Kako to obično biva i s drugim receptima - i sernik ima razne verzije. Sernik iz Krakowa ima mrežasti uzorak tijesta na vrhu, dok je sernik iz središnje Poljske poznat po dodatku sušenog voća ili maka. Sernik sa sjevera uključuje dodatak kiselog vrhnja ili voćnog preljeva.
Danas je tradicionalni recept za sernik prilagođen modernim tehnikama i sastojcima, pa se tako može pronaći i sernik s krem sirom (umjesto twaroga), a neki dodaju i čokoladu, voće ili kekse.
U Poljskoj je sernik toliko popularan da se često pojavljuje u pjesmama, šalama i izrekama. Najpoznatija je ona o tome kako bez sernika nema proslave, što pokazuje koliko je kolač cijenjen i dio njihove kulture.
Potrebni sastojci
Šteta ga je ne napraviti kod kuće jer se jako jednostavno priprema. Evo što će vam sve biti potrebno.
- svježi sir
- brašno
- prašak za pecivo
- jaja
- maslac
- šećer
- vanilin šećer
- grožđice
- rum
Kako ga pripremiti
Odmah upalite pećnicu i zagrijte je, a kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. Krenite sa smjesom - izmiksajte svježi sir i brašno s praškom za pecivo. Žumanjke stavite u posudu s maslacem i šećerom i dobro izmiksajte da dobijete kremastu teksturu. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Smjesi od žumanjaka dodajte smjesu od sira i brašna, miksajte pa špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka i grožđice.
Smjesu izlijte u kalup i stavite peći. Kolač je gotov kad mu površina postane zlatno-smeđe boje. Ostavite ga u ugašenoj pećnici oko pola sata, a tek ga onda izvadite.
Detaljan recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati