Muku mučite s guljenjem kestena? Uz ove savjete ići će vam kao od šale
SEZONA KESTENA stigla je, a prve kestene već možete kupiti na tržnicama. Iako im je cijena relativno visoka (više smo o tome pisali ovdje), ovo je slastica kojom se, bez obzira na cijenu, svake jeseni volimo počastiti. No svi će se složiti da guljenje kestena nekad može biti prava muka.
>> Na tržnice su stigli prvi ovogodišnji kesteni, pogledajte cijenu
Bilo da ih više volite kuhane ili pečene, kestene prije kuhanja ili pečenja valja prerezati kako bi se kasnije lakše ogulili, no to mnogima često ne polazi za rukom. Kako biste ove jeseni kestene maksimalno iskoristili, pronašli smo par trikova kako ih bez problema oguliti.
Rezač za kestene
Za rezanje i guljenje kestena dobro će vam doći rezač za kestene i orahe koji se vrlo lako koristi - u njega samo ubacite kesten, pritisnete i dobit ćete križić na puno lakši način nego da to radite nožem. Kestene sada samo posložite na pleh, pecite 30 minuta na 180 stupnjeva i pustite da se malo ohlade u krpi, a ogulit ćete ih kao od šale.
Umočite ih u vodu
Ako, pak, nemate rezač za kestene, ravnu stranu kestena zarežite nožem, a zatim ih ubacite u hladnu vodu i tako ih držite barem sat vremena, kako bi omekšali. Kestene zatim složite na pleh tako da je križić okrenut prema gore i pecite ih 30 minuta na 180 stupnjeva. Pečene kestene zamotajte u krpu, držite ih u njoj 10 minuta, a zatim ogulite i poslužite.
Par dodatnih savjeta
Najvažnije je koristiti što svježije kestene, a kada ih zarežete nožem, ne morate paziti da zarežete samo koru - i ako zarežete unutrašnjost kestena, ništa se neće dogoditi. Nakon pečenja obavezno ih zamotajte u krpu kako bi se što prije ohladili, jer ćete u protivnom opeći prste dok ih budete gulili.
Ako preferirate kuhane kestene, nakon što ste ih zarezali, stavite ih u lonac s hladnom vodom, pustite da zavre, a zatim smanjite vatru i poklopite. Ako ih želite jesti odmah, kuhajte ih oko 30 minuta, a ako ih planirate koristiti kao sastojak za neki kolač ili nadjev, kuhajte ih 10 do 15 minuta.
Osim što ih možete jesti kuhane ili pečene, kestene možete iskoristiti za pripremu raznih jela i slastica. Najpoznatiji je, naravno, kesten pire poslužen sa šlagom, no od kestena možete napraviti i kolačiće, muffine, cheesecake, brownieje... Cijeli popis odličnih recepata s kestenima pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati