Nazivaju ga medom, no nema veze s pčelama - upoznajte sirup od maslačka (plus recept)
MASLAČAK je biljka koja prekriva livade i travnjake u proljeće. Dugo se vremena smatrao beskorisnim korovom, ali danas znamo da u sebi sadrži mnogo korisnih spojeva koji blagotvorno djeluju na naš organizam. Med od maslačka nije proizvod pčela, već sirup koji se priprema od cvjetova, vode i šećera. Konzistencija mu je rjeđa od većine vrsta pravog meda, ali je izgledom i bojom sličan pčelinjem medu.
Ima iznenađujuće sličan okus kao tradicionalni med te se lako može uklopiti u vašu prehranu. Izvrsna je zamjena za med za vegane ili za one koji su alergični na pčelinji med. Odličan je dodatak tostu, kolačima, palačinkama i keksima te se može koristiti na isti način kao i med u čaju i drugim napitcima.
Branje maslačka
Branje maslačka je relativno jednostavan proces. Cvjetovi se beru tijekom travnja i svibnja na livadama udaljenim od prometnica. Toplo, sunčano i suho vrijeme idealno je za berbu cvjetova. Preporučuje se upotrijebiti ih odmah nakon berbe jer će se tako najbolje sačuvati njihova ljekovita svojstva.
Priprema
Za pripremu ovog slatkog sirupa će vam trebati cvjetovi maslačka, voda, šećer, limun, posuda za kuhanje, drvena kuhača za miješanje, cjedilo i gaza za procjeđivanje.
Prvo dobro operite cvjetove maslačka i odrežite im zelene dijelove, ostavljajući samo žute latice. Uklanjanje zelenih dijelova koji drže latice nije nužno, ali se preporučuje jer mogu dati gorak i neželjen okus vašem medu.
Zatim stavite latice maslačka u veliku posudu i prelijte s kipućom vodom pa ostavite da se natapaju preko noći. Sutradan procijedite tekućinu kroz cjedilo i gazu pa u nju dodajte šećer i limun narezan na kriške. Zagrijte smjesu na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući dok se šećer potpuno ne otopi.
Smanjite vatru i kuhajte smjesu oko 1 sat, povremeno miješajući, dok se ne zgusne i dobije konzistenciju meda. Kada se med ohladi, stavite ga u staklenke i pohranite na suhom i hladnom mjestu. Detaljan recept možete pronaći putem ove poveznice.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati