Nevjerojatno fina poslastica zbog koje su se nekoć stvarali redovi na sajmovima
PRAVO je vrijeme za uživanje u sezonskim namirnicama, a jabuke su u ovo doba godine najsočnije i najukusnije. Osim za kolače, mogu se koristiti i na neke druge načine, a danas smo inspirirani jednim starinskim receptom.
Kako su nastale
Jabuke u karameli poslastica su koja je bila posebno popularna početkom 20. stoljeća u SAD-u. Tradicionalno su povezane s jesenskom sezonom i praznicima poput Noći vještica ili Dana zahvalnosti, a poznate su kao "caramel apples" ili "toffee apples".
Pojavile su se 1908. godine kada je američki proizvođač slatkiša William W. Kolb slučajno izmislio ovu poslasticu. Eksperimentirao je s crvenim slatkim premazom za blagdane, obložio je njime jabuke i stavio ih u izlog svog dućana. Jabuke su brzo postale hit, a proširile su se po cijeloj zemlji.
U Europi, posebno Velikoj Britaniji, toffee jabuke su postale popularne tijekom jesenskih festivala i sajmova. Premazivane su tvrdom šećernom glazurom koja se razlikuje od mekše karamele u američkoj verziji. Ovakve jabuke vizualno su primamljive, glazirane i sjajne površine, a dodatno se mogu ukrašavati različitim posipima.
Kako ih pripremiti kod kuće
Za kućnu pripremu trebat će vam sljedeći sastojci:
- Granny Smith jabuke
- drveni štapići za ražnjiće
- maslac
- smeđi šećer
- bijeli šećer
- voda
- slatko vrhnje
- ekstrakt vanilije
- nasjeckani lješnjaci, bademi, komadići čokolade - za posipanje
Kako se pripremaju
Zagrijte lonac s vodom, pa u kipuću vodu stavite jabuke. Kratko ih držite u vodi, pa ih izvadite i ocijedite i obrišite. Svaku nabodite na drveni štapić, pa pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
U lonac dodajte oba šećera, vodu, slatko vrhnje i maslac. Zagrijavajte uz miješanje, pa nastavite kuhati. Pred kraj, umiješajte ekstrakt vanilije. Svaku jabuku brzo umačite u karamelu, pa ih slažite na lim za pečenje. Dok je karamela još vruća, pospite ih posipom po želji.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati