Orahnjača vam nikada ne ispadne dovoljno sočno? Onda slijedite ove korake
ORAHNJAČA ili orehnjača, kako ju nazivaju u nekim dijelovima Hrvatske, kolač je od dizanog tijesta i bogatog nadjeva od oraha koji se kod nas (uz makovnjaču) tradicionalno pravi za blagdane, počevši već od blagdana Svih svetih.
Varijacije orahnjače rade se i u drugim zemljama, poput Slovačke, Poljske, Slovenije, Srbije, Mađarske i Turske, no diljem Hrvatske uglavnom se radi na isti način - dizano tijesto tanko se razvalja i premaže nadjevom od mljevenih oraha, šećera i mlijeka, a zatim se zarola i ispeče.
Kolač je to koji su radile naše mame i bake i svaka domaćica u svojoj bilježnici s receptima ima neki svoj recept za orahnjaču, sa savjetima kako da ispadne najbolja i najsočnija, a u nastavku donosimo nekoliko tih savjeta uz koje ćete svaki put napraviti savršenu orahnjaču.
Jaja i kvasac
Za pripremu tijesta važno je kakva jaja i kvasac koristite. Jaja koja idu u tijesto ne smiju biti hladna, već ih treba ostaviti da se zagriju na sobnoj temperaturi, a koristiti možete i suhi i svježi kvasac, ali kada koristite suhi, pustite da se aktivira, onako kao što se to radi sa svježim kvascem.
Ručno sameljite orahe
Orahnjača je karakteristična po sočnom nadjevu od oraha, a uvijek će biti sočnija ako vam je sloj oraha jednake debljine kao i tijesto (ako ne i deblji). Osim toga, kada koristite orahe, sameljite ih mlincem, a ne u blenderu. Ako ih sameljete u blenderu, iz oraha će izaći previše ulja pa orahnjača samim time neće biti toliko sočna.
Dok se peče
Orahnjaču ubacite u hladnu pećnicu, zatim ju namjestite na 175 stupnjeva. Pecite 30 do 35 minuta, zatim prekrijte papirom za pečenje i nastavite peći na istoj temperaturi još 20 minuta. Tijekom pečenja na dno pećnice stavite metalnu posudicu s vrućom vodom. Naime, para pomaže da se tijesto bolje digne, a kolač bude prhkiji.
Uz ove savjete orahnjača će vam garantirano ispasti prhka izvana, a sočna iznutra, a ako ste u potrazi za najboljim receptom za orahnjaču, imate ga ovdje. A kada već radite tijesto, napravite duplo, pa uz orahnjaču napravite i makovnjaču.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati