Ova je torta postala popularna zbog jednog sastojka koji se koristio u neimaštini
TORTA od mrkve se na našim prostorima pojavila tek prije nekoliko godina, a mrkva u kolačima, kod nas, i nije bila baš poznat sastojak. Prema pričama, u slasticama se koristila još u srednjem vijeku, kada su zaslađivači bili skupi. Isto se dogodilo i za vrijeme Drugog svjetskog rata u Britaniji, kada se u pripremi slastica, zbog nestašice, ponovno posezalo za mrkvom.
Ovi su kolači krajem 20. stoljeća doživjeli svoju prvu slavu, a u Britaniji ih se tada počelo smatrati zdravim kolačima - posebno u kombinaciji sa smeđim šećerom i orašastim plodovima. Oni koji su bolje upoznati s ovom slasticom, znaju da se odlično uklapa sa sastojcima poput oraha, lješnjaka ili badema, uz lagane kreme i aromu cimeta.
Zadnjih godina popularna "carrot cake" postala je tražena slastica i u našim slastičarnicama, a iako torta naizgled djeluje pomalo komplicirano, zapravo se može napraviti prilično jednostavno. Naša čitateljica i autorica recepata Antonija Jagodić podijelila je recept za tortu od mrkve za koju vam je potrebno samo 40 minuta. Prema niže navedenom receptu, za tortu se peku 3 biskvita, zatim se priprema krema, i na kraju se sve slaže.
Potrebni sastojci
Za biskvit ćete trebati:
- brašno
- prašak za pecivo
- šećer
- cimet
- maslinovo ulje
- jaja
- mljevene orahe
- sitno ribanu mrkvu
Za kremu pripremite:
- maslac
- krem sir
- čvrsti jogurt
- vrhnje za šlag
- šećer u prahu
Kako se priprema
U posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i cimet pa dodajte maslinovo ulje i jedno po jedno jaje. Miksajte, a na kraju dodajte i orahe i naribanu mrkvu. Smjesu podijelite na tri dijela pa ispecite tri biskvita. Dok se biskviti peku, pripremite kremu od vrhnja za šlag koje prethodno miksajte samo, a u drugoj posudi miksajte maslac, krem sir i šećer. Drugoj smjesi dodajte čvrsti jogurt i izmiksano vrhnje za šlag pa sve miksajte dok se ne sjedini.
Na kraju, slažite tortu - red biskvita, red kreme - dok sve ne premažete. Tortu možete ukrasiti isjeckanim orasima, a najbolje je da ju prije serviranja ohladite preko noći.
Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati