Ove savršene talijanske deserte možete napraviti za svega nekoliko minuta
TALIJANSKA kuhinja jedna je od najpopularnijih u svijetu, a uz mnogima omiljene pizze i tjestenine, zaslužna je i za neke od omiljenih deserata. Budući da priprema slastica često zna oduzeti puno vremena, pronašli smo brze recepte za prefine talijanske deserte koje morate probati.
Zuppa inglese
Ime ovog kolača sugerira povezanost s Engleskom, a prema nekim teorijama, takav naziv je dobio jer je vojvoda d’Este, vladar Ferrare, tražio od svojih kuhara da rekreiraju trifle u kojem su on i žena uživali u posjetu dvoru kraljice Elizabete I.
Ovaj desert inače se servira u zdjelici, a za njega će vam biti potrebno:
- 400 g čokolade za kuhanje
- 250 g piškota
- 300 g voća po izboru
- 100 ml likera s okusom vanilije, cimeta ili sličnih okusa
- umak s aromom vanilije
Zuppa inglese će brzo biti spreman za jelo jer je Dukat Brzo&Fino umak s aromom vanilije gotov u par minuta. Dovoljno ga je samo zagrijati na laganoj vatri dok ne postigne željenu konzistenciju. Ovaj umak odličan je za razne vrste kolača zbog svoje kremaste strukture i bogate arome vanilije.
Kad napravite umak, odvojite dvije trećine, a u ostatak umiješajte topljenu čokoladu. U zdjelice slažite prvo piškote kratko potopljene u liker, zatim stavite sloj žute kreme, potom piškote, na njih red crne kreme i tako sve do vrha (koji bi trebao biti žuta krema) te po želji dodajte svježe voće na vrh.
Tiramisu
Ovaj kolač s neodoljivim okusom kave nastao je početkom druge polovine prošloga stoljeća, a još uvijek nije sasvim jasno pripada li regiji Veneto ili Furlanija-Julijska krajina.
Želite li pripremiti ovu poznatu slasticu, kremu je najbolje napraviti dan prije i sutradan samo završiti slaganje kolača jer će krema tako zadržati čvrstoću. Napravite je tako da Dukat Brzo&Fino kremu tiramisu dodate u posudu i upjenite mikserom na najnižoj brzini oko 30 sekundi, dok ne dobije pjenastu teksturu.
Za ostatak kolača će vam biti potrebno:
- 400 g piškota
- 250 ml crne kave
- 3 žlice ruma
- 2 žlice kakaa u prahu
Slaganje kolača vrlo je jednostavno: umočite piškote, jednu po jednu, u procijeđenu crnu kavu s malo ruma, slažite u dublji pladanj te ih premažite slojem kreme. Ponovite postupak dok ne potrošite piškote i kremu, koja mora biti zadnji sloj, pospite kakaom u prahu i kolač je spreman za serviranje.
Kolač od limuna i ricotta sira
Ovaj meki, prozračni i sočni biskvitni desert potječe s juga Italije, točnije Sicilije, i najčešće se služi kao desert uz kavu ili sladoled, a odlično ide i s preljevom od vanilije. Za njega će vam biti potrebno:
- 170 g mljevenih badema
- 60 g brašna
- 150 g maslaca
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 200 g ricotta sira
- 3 limuna
Za početak zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka te umutite bjelanjke. U posebnoj posudi pomiješajte maslac, šećer, 4 žumanjka, ricotta sir, sok limuna i naribanu koricu te umutite dok ne dobijete pjenastu teksturu. Zatim toj smjesi dodajte mljevene bademe i brašno i lagano promiješajte dok se sve ne sjedini. Na kraju dodajte bjelanjke i lagano ih sjedinite špatulom. Pecite oko 45 min dok kolač porumeni i počne se odvajati od ruba posude.
Kad se kolač ispeče, možete pripremiti i kremu od vanilije, koja će obogatiti njegov okus. Dukat Brzo&Fino umak s aromom vanilije izlijte u posudu, zagrijte na laganoj vatri i krema je spremna za manje od 5 minuta. Prelijte je preko pojedinačnog komada kolača za što ljepši izgled i uživajte u okusima Italije.
Panna cotta
Nađete li se u Italiji, teško ćete pronaći bilo koji bolji restoran koji u svojoj ponudi nema panna cottu. Ovaj popularni talijanski klasik, čiji se naziv doslovno prevodi kao "kuhana krema", smatra se tradicionalnim jelom Pijemonta jer se nagađa da je recept osmislila jedna Mađarica dok je boravila u Langheu. No postoji i teorija prema kojoj je riječ o starom francuskom receptu jer je vrlo sličan pronađen u Le pâtissier royal parisienu, poznatoj francuskoj kuharici. Koje god porijeklo panna cotte bilo, obožavana je diljem svijeta pa vam donosimo brz i jednostavan recept za ovaj specijalitet.
Sama panna cotta bit će gotova u tek nekoliko minuta jer je novi Dukatov proizvod Brzo&Fino kremu panna cotta dovoljno dodati u posudu, grijati na laganoj vatri uz miješanje dok se ne dobije kremasta konzistencija i panna cotta je spremna za ulijevanje u kalupe.
Za preljev će vam trebati:
- 250 g svježih malina
- 60 g šećera
- sok jednog limuna
Dok se panna cotta hladi, izblendajte maline, šećer i limun dok smjesa ne postane homogena. Zatim je procijedite, prebacite u posudu, grijte na laganoj vatri otprilike 5 minuta dok se šećer ne otopi i sve je spremno za posluživanje.
Zeppole
Sezona je fritula i adventi diljem zemlje mirišu na ovu dalmatinsku poslasticu. Želite li probati nešto drukčije fritule, isprobajte recept za zeppole, talijansku slasticu najčešće punjenu kremom od vanilije. Za tijesto će vam trebati:
- 400 g brašna
- 6 žumanjaka
- 80 g maslaca
- pola litre vode
- malo soli
Za kremu i ukrašavanje trebat će vam:
- Brzo&Fino umak s aromom vanilije
- višnje iz kompota
- šećer u prahu
Tijesto počnite pripremati tako da u posudu s neprianjajućim dnom stavite vodu, maslac i malo soli te pričekate dok ne prokuha. Posudu zatim maknite sa štednjaka te postupno sipajte brašno uz stalno miješanje pjenjačom. Tijesto mora biti glatko i mora se odvajati od posude. Tijesto stavite na hlađenje, a kad se dovoljno ohladi, dodajte jedan po jedan žumanjak i snažno miješajte dok se smjesa ne izjednači.
Papir za pečenje izrežite u kvadrate na koje ćete istiskivati smjesu, a nju prebacite u dresir-vrećicu i stavite zvjezdasti nastavak. Zeppole oblikujte kružno, u dva reda, tako da na vrhu ostane mjesta za kremu te ih s papirom za pečenje stavite naopako u vruće ulje. Kad se malo zapeku, papir ćete moći lako odvojiti, a oblik zeppola neće biti narušen.
Kad su zeppole gotove, pospite ih šećerom u prahu (po želji), a u dresir-vrećicu izlijte Brzo&Fino umak s aromom vanilije i istiskujte ga na vrh zeppola. Ovaj umak može se koristiti i hladan i topao, za što će ga biti potrebno tek nekoliko minuta zagrijati na laganoj vatri, no za zeppole je bolje da je hladan. Na vrh još dodajte višnju i zeppole su spremne za jelo.
Sadržaj donose Index i Dukat u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti