Posjetili smo bistro u kojemu sve rade "od nule", s najkvalitetnijim namirnicama

U MORU zagrebačkih restorana koji tvrde da su njihova jela domaća i ručno rađena, da bi nam na kraju na tanjuru poslužili nešto kupovno, što nam se već u više navrata dogodilo, uvijek nam je drago naići na restoran koji na prvo mjesto stavlja kvalitetu svojih namirnica i sve radi od nule.
Upravo takvo mjesto je bistro Health'n'Joy, smješten u zagrebačkom kvartu Vrbani, u Palinovečkoj ulici, nedaleko od Jaruna. Ovaj simpatični bistro oduševljava ne samo svojim ambijentom već i pažljivim pristupom prema hrani i namirnicama koje koriste za pripremu svojih jela.
Na prvi pogled naziv može zavarati – zbog riječi "health" možete pretpostaviti da se radi o veganskim ili vegetarijanskim jelima, no zapravo je riječ o bistrou koji stavlja naglasak na svježe i kvalitetne namirnice, uz transparentnost u vezi s porijeklom hrane.
Kvaliteta namirnica i suradnja s malim dobavljačima
Za vlasnike ovog bistroa, Silvu Horvat Zadro i njezinu sestru Senku, ključni je aspekt u ponudi hrane kvaliteta namirnica. Njihov koncept bazira se na suradnji s malim, provjerenim dobavljačima koji se ponose kvalitetom svojih proizvoda. Sir dobavljaju iz mini sirane Miklečić u Križevcima, maslinovo ulje od OPG-a Ivić, jaja od OPG-a Horvat, a razni drugi sastojci, poput povrća, dolaze od malih lokalnih proizvođača.
Tako, na primjer, jednom prilikom nisu mogli dobiti jaja jer su lisice preplašile kokoši, što im je, kaže Silva, još jedan dokaz kako čak i najbolji dobavljači s kojima surađuju mogu naići na nepredvidljive izazove. Upravo ta povezanost s prirodom i malim dobavljačima daje posebnu vrijednost svakom jelu u njihovoj ponudi, u što smo se i sami uvjerili.
Sviđa nam se i priča koja stoji iza ovog malog bistroa - iza njega stoji cijeli obiteljski tim, uključujući i roditelje, kolege, prijatelje, pa čak i najmlađe članove obitelji koji su rasli u okruženju ovog bistroa. "Pokretanje ovog bistroa bilo je pravi obiteljski projekt", objašnjava Silva, koja je, zajedno sa sestrom Senkom, napustila posao u financijama, u želji da otvore nešto svoje, gdje će primaran fokus biti na zdravim jelima koja ne ostavljaju osjećaj težine.
Što sve nude i kakve su cijene?
Ponuda u bistrou Health'n'Joy izuzetno je raznolika i obuhvaća sve, od zdravih doručaka do glavnih jela i deserata. Cijene se kreću od 6 do 10.50 eura za doručke te između 12 i 33 eura za glavna jela. Za ljubitelje smoothieja i shakeova cijene se kreću između 4.50 i 9.50 eura, juhe koštaju 5 eura, a deserti između 3.50 i 8 eura.
Svi proizvodi u bistrou pripremaju se ručno, od domaće tjestenine do domaće majoneze, a sve s naglaskom na izbjegavanje umjetnih dodataka i prerađenih šećera. Ponosne su na činjenicu da je hrana koju poslužuju podjednako prikladna za odrasle i djecu, jer ne sadrži aditive niti nepotrebne konzervanse.
"Sestra i ja smo se složile - ono što možemo dati i svojoj djeci, ono što je ručno rađeno i domaće, to želimo ponuditi i našim gostima. Nemamo veliku zaradu na našim jelima za razliku od ostalih, ali poanta pokretanja ovog bistroa nam nije ni bila u zaradi, već da ljudima u moru istoga ponudimo nešto drugačije. Vjerujemo da smo u tome i uspjeli", ističe Silva.
Juhe kao bakine, domaća tjestenina i kombiniranje sastojaka koji se na prvu čine nespojivima
Za predjelo smo naručili platu s domaćom pečenicom, domaćim sirom, roast beefom, bučinim sjemenkama i domaćim pirovim pecivom, koje svakog jutra sami mijese, kao i svoje tjestenine i tortilje. Njihovo domaće pecivo posebno nam se svidjelo, ponajviše u kombinaciji s domaćim dimljenim sirom, a ovo je predjelo bilo odlična uvertira u sve što slijedi.
Sljedeće smo probali njihove juhe, koje su prave domaće, baš poput bakinih, s hrvatskim mesom, domaćim povrćem i ručno rađenim ribancima od domaćih jaja. Probali smo pileću, goveđu i juhu od mrkve, no naš je favorit njihova najnovija juha od brokule, s dodatkom organskih badema.
Od glavnih jela probali smo njihove trobojne tagliatelle koje boje prirodnim bojama, ciklom, špinatom i kurkumom, a njih poslužuju s jadranskim kozicama. Sljedeće jelo na jelovniku bilo je ujedno i najukusnije, a riječ je o njihovom najprodavanijem jelu Hot Chick - s bulgurom i piletinom mariniranom u domaćem sweet chilly umaku.
U njihovim glavnim jelima prevladavaju slatkasti okusi, pa je i jelo Letter from Canada bilo vrlo slatko, ali ukusno, a riječ je o piletini mariniranoj u medu, domaćem češnjaku, umaku od soje i limunu, sa salatom prelivenom javorovim sirupom, maslinovim uljem, senfom i limunom, uz dodatak jabuka i sira, koji ovom jelu daju posebnu notu.
Za one koji baš i ne vole slatko, tu je Orange is the new black, s crnom organskom rižom, piletinom i špinatom na podlozi od guste juhe od mrkve.
Sva su jela bila nevjerojatno zasitna, porcije su velike, a složili bismo se i s većinom recenzija koje smo pročitali vezano za ovo mjesto - iako su cijene nešto više, s obzirom na kvalitetu sastojaka, ali i na odličan okus svakog jela koje smo probali, to je zaista opravdano.
Fine i zdrave slastice koje bez razmišljanja daju i djeci
Jedan od aduta Health'n'Joya svakako su slastice. Ovdje se ne koriste industrijski proizvodi, već se sve priprema ručno, s posebnom pažnjom, a ovu zdraviju verziju slastica Silva i njezina sestra bez razmišljanja daju i svojoj djeci.
"Umjesto kupovne čokolade dajemo im našu mađaricu, koju radimo sami, ručno, od pirovog brašna, sa šećerom kokosovog cvijeta. I vjerujte, neće znati razliku od klasične mađarice, jer je jednako ukusna", kaže nam ona, a u to smo se uvjerili i sami kada smo probali njihovu mađaricu, išlere, krafne i palačinke.
Mađarica se ni po čemu ne razlikuje od one klasične, a moramo priznati da nam je ova zdravija verzija čak i ukusnija. I druge slastice su im ukusne, no njihovi išleri oborili su nas s nogu - nevjerojatno su prhki, a dodatak prženih lješnjaka daje im poseban okus i sigurno ćemo se vratiti po još.
Za kraj, vlasnica bistroa Health'n'Joy s nama je podijelila njihov recept za zdrave palačinke od zobenih pahuljica i banana - vrlo su jednostavne za pripremu, a oni ih poslužuju s narezanom bananom i njihovim domaćim namazom od lješnjaka te ih posipaju mljevenim prženim lješnjacima. Cijeli recept za njihove palačinke pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati