U kuhinji mame Petre iz Zagreba - ovako je najlakše pripremiti slasnu šunku u kruhu
ŠUNKA u kruhu sjajno je jelo kojim i ovog Uskrsa možete upotpuniti svoj blagdanski stol - sočno je, fino, a nije toliko komplicirano za pripremu koliko se možda na prvu čini.
Svoj je recept s nama podijelila food blogerica Petra Sabljić, na društvenim mrežama poznatija kao Mama Kuharica. A osim recepta, otkrila je i nekoliko trikova uz koje joj šunka u kruhu uvijek ispadne odlično.
>> Pričali smo s Petrom, mamom čije recepte za torte koje se ne peku obožavaju svi
Zlatno pravilo kuhanja šunke
"Prije nego što je položite na tijesto, šunku možete lagano premazati s malo umućenog jajeta kako bi se lijepo zalijepila za njega", kaže Petra i dodaje da je važno upamtiti zlatno pravilo kuhanja šunke.
"Pola rolane šunke sam skuhala večer prije, a naučila sam da je zlatno pravilo da se šunka kuha onoliko dugo koliko je teška (primjerice, šunka od jednog kilograma kuha se jedan sat)", ističe Petra.
Petrin recept za šunku u kruhu
Od sastojaka će vam trebati:
- pola rolane šunke
- 400 g brašna
- 1 svježi kvasac
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 150 ml toplog mlijeka
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 50 g otopljenog maslaca
- 1 jaje za premaz.
Rolanu šunku skuhajte večer prije. U zdjelici usitnite kvasac te mu dodajte žličicu brašna i žličicu šećera i prelijte toplim mlijekom, promiješajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Za to vrijeme u drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, jaje, žumanjak i otopljeni maslac te toj smjesi dodajte kvasac i zamijesite glatko tijesto.
Mijesite 5 do 10 minuta, dok ne dobijete lijepu i mekanu teksturu tijesta. Pokrijte krpom i ostavite da se tijesto diže sat vremena. Kada se udvostruči, premijesite ga i oblikujte kuglu (možete ju prerezati i uzeti malo tijesta za pletenice kojima ćete ukrasiti kruh, a ako ga nećete ukrašavati, možete preskočiti ovaj korak). Tijesto razvaljajte te u sredinu stavite šunku.
Preklopite ga s lijeve i desne strane pa gore i dolje, stisnite i okrenite naopako te položite u nauljeni i pobrašnjeni protvan (neka bude malo veći od kruha, no ne prevelik da se tijesto ne bi razlilo, već da zadrži lijep oblik. Ukrasite po želji te premažite jajetom. Pecite na 185 stupnjeva otprilike 50 minuta, a kada je kruh pečen, izvadite ga i premažite maslacem te pokrijte krpom.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati