Vraća se Asian Street Food Festival. Trajat će cijeli tjedan, evo svih detalja
"JESTE li željni eksplozije egzotičnih okusa koji će vas odvesti na užurbane ulice jugoistočne Azije? Privlači li vas kulinarski sklad hrskave svježine i sočnog zadovoljstva, preciznost i vještina sushi majstora ili okrepljujući ramen koji obećava simfoniju okusa sa svakim zalogajem? Želite li doživjeti jedinstvenu priliku kušati prvoklasnu jadransku plavoperajnu tunu u street food formatu?" pitanja su koja postavljaju organizatori ovogodišnjeg Asian Street Food Festivala, koji se drugi put održava na Strossmayerovom trgu u Zagrebu.
>> Bili smo na prvom Asian Festivalu u Zagrebu, evo što se sve nudi i koliko košta
E, pa imamo za vas odlične vijesti: vraća nam se Asian Street Food Festival i od 6. do 12. svibnja zagrebački će Trg Josipa Jurja Strossmayera opet slaviti tisućljetne azijske kulture i tradicije kroz nenadmašnu raskoš egzotičnih okusa i mirisa.
Posjetitelji će na jednome mjestu u tih tjedan dana moći uživati u sočnim bao bunsima, izdašnim gyozama, kremastom curryju, aromatičnom phad thaiju, kreativnim sushi rolicama, tipičnom japanskom ramenu, tuna tartar i tuna katsu sandoima od vrhunske plavoperajne tune - najprestižnije namirnice koja se predstavila na nekom street food festivalu.
Bit će tu i neodoljivog honey chilly chickena, preukusne tikka masale, očaravajućeg korean fried chickena, moćnih korean hot dogova, slasnog mochi sladoleda, hrskave som tum papaya salate, osvježavajuće mango fruit salate i sticky riže, hrskavih kozica u tempuri, sočnih vege spring rolica, vrhunskih tropskih koktela, autentičnih tajlandskih limunada, popularnog bubble tea, zdrave Crobucha kombuche te egzotičnih spritzeva i koktela s yuzu citrusom.
Nakon prošlogodišnjeg iznimnog uspjeha prvog festivala u regiji posvećenog isključivo azijskoj kuhinji i kulturi, organizatori iz kreativne agencije Kokoš ili jaje i ove su godine okupili strastvene i vrsne predstavnike azijskih kuhinja i dali im zadatak da iz svoje ponude u poseban fokus stave određeno jelo ili namirnicu.
Sam festival svečano će otvoriti počasni konzul Kraljevine Tajland, dr. Stjepan Ćurić, a posjetitelji će moći uživati u iznimno atraktivnom nastupu tradicionalne tajlandske plesne skupine. Tijekom festivala, nakon uživanja u vrhunskim delicijama, moći ćete se opustiti uz tradicionalnu tajlandsku masažu te moći osvojiti put na Tajland.
Tijekom cijelog trajanja Asian Street Food Festivala, koje god jelo odabrali, posjetitelji će uživati u vrhunskim soya umacima Kikkoman, koji je službeni umak festivala, a egzotične okuse pratit će bogata ponuda vrhunskih pića u centralnom baru, predvođena Staropramen i Grif pivom, probranim vinima, rakijama, sakeom, popularnim bubble čajem te, kao i uvijek, širokim izborom gaziranih i negaziranih bezalkoholnih napitaka.
Za autorske koktele i vrhunska osvježenja pobrinut će se kreativna ekipa na Gingle Bells kućici koja za ovo izdanje Asian SFF-a priprema i tematske Yuzu Spritz, Yuzu Gin i Yuzu Mojito - od citrusa yuzu koji je globalno jedna od najtrendy namirnica u gastronomiji već drugu godinu zaredom, a uglavnom se uzgaja u Japanu, Koreji i Kini.
Detaljnije o sudionicima i gastronomskoj ponudi Asian Street Food Festivala pročitajte u nastavku.
Curry House by Tuk Tuk Express
Ovo je premijerno sudjelovanje na Asian Street Food Festivalu ovog malog panazijskog restorana koji se smjestio na vrhu Tkalčićeve ulice u Zagrebu, gdje osvaja srca posjetitelja raznolikošću i autentičnim okusima. U ponudi ima azijske specijalitete od Koreje do Tajlanda i Malezije, a sjajnim kombinacijama autentičnih začina i domaćih namirnica uvodi goste u svijet nevjerojatnih okusa. Dok njihova hrana teži tradicionalnom izričaju, svako jelo nosi i malu dozu modernog.
Na Asian Street Food Festivalu ponudit će Tikka Masala Rice Bowl - okusima bogato i aromatično jelo s mekanom piletinom serviranom na parenoj riži, uz pratnju kremastog tikka masala umaka i dodatak svježeg korijandera. Zatim tu je Honey Chilli Chicken - neodoljivo jelo s hrskavom piletinom s chillijem i medom, servirano na parenoj riži, poprskano domaćim slatko-ljutim umakom od meda i chillyja te ukrašeno nasjeckanim mladim lukom za dodatni okus i teksturu.
Imat će i Korean Fried Chicken - hrskavu i okusima bogatu prženu piletinu obavijenu u domaći slatko-ljuti umak te posutu sjemenkama sezama. Na kućici Curry House by Tuk Tuk Express moći će se kušati i šarene domaće limunade: Blue Lagoon, Mango limunada i Raspberry limunada.
Gyoza bar by Purple Monkey
Nakon što je prošle godine osvojio posjetitelje prvog, Purple Monkey se vraća i na drugi Asian Street Food Festival, gdje će iznova posjetitelje svojim jelima i okusima odvesti u daleke krajeve. Filozofija njihove gastrodestinacije u Tomašićevoj su izbalansirana jela inspirirana originalnim azijskim okusima i načinima pripreme, ali zapakirana u potpuno novo ruho. “Kina se spaja s Tajlandom i Vijetnamom u našim tanjurima”, ističu. Na Asian Street Food Festivalu će u ponudi imati gyoze s umakom (meni od 6 komada, meni od 12 komada i meni od 24 komada), zatim Tempura shrimp s umakom i Mochi sladoled na kuglice.
Pad Thai by Thai Thai
Nakon prošlogodišnjeg uspjeha na Asian SFF vraća se i ovaj tajlandski street food restoran koji na čak dvije lokacije u Zagrebu nudi autentične tajlandske okuse. Na ovogodišnjem izdanju ASFF-a u fokusu im je Pad Thai Chicken, omiljeno jelo s prženim rezancima koje savršeno uravnotežuje pikantne okuse s daškom slatkoće.
Zatim tu je Som Tum Papaya salata s prženim pilećim krilcima koja je primamljiva mješavina hrskavog povrća: zelene papaje, mrkve, korabice, svježeg krastavca, pikantnog ribljeg umaka i savršene note čilija. Uparen sa sočnim prženim pilećim krilcima, Som Tum je kulinarski sklad hrskave svježine i sočnog zadovoljstva koji obećava simfoniju okusa sa svakim zalogajem.
Za vegetarijance su spremili domaće ručno rađene proljetne rolice u kojima, nježno umotan u lagano, hrskavo tijesto, svaki zalogaj otkriva simfoniju svježeg povrća i aromatičnog bilja. Njihov pak slatko-ljuti umak donosi eksploziju okusa koja će vas odvesti na užurbane ulice jugoistočne Azije. Bilo kao međuobrok ili obrok, ove proljetne rolice su prekrasno kulinarsko putovanje koje ne želite propustiti. Za slatki kraj tu je Mango fruit salad + sticky rice - ovaj klasični tajlandski desert sadrži slatke kriške manga, jagoda i borovnica na sloju tople, ljepljive riže prožete kremastim kokosovim mlijekom.
Tuna&Bar by Picnic
U suradnji s tvrtkom Pelagos, ekipa iz dobro nam poznatog zadarskog Picnica je iznimno sretna što su uspjeli osigurati prisutnost plavoperajne jadranske tune na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu. “Udruživanjem triju zadarskih kompanija, Pelagosa, Kroštule i Picnica, donosimo na ulicu ovu iznimno posebnu namirnicu po vrlo prihvatljivoj cijeni”, ističu.
Mlade jedinke plavoperajne tune love se u Jabučkoj kotlini i uzgajaju osamnaest mjeseci. Izlovom japanskom tehnikom ike jime tuna ne osjeća bol ni strah. Ovo je tuna nepromijenjene sushi/sashimi A+ kvalitete, a svi Pelagos proizvodi su IFS higher level, Kosher i Halal certificirani i tako prikladni konzumentima sa specifičnim prehrambenim odredbama.
Jadransku plavoperajnu tunu u svojim restoranima poslužuje i svjetski poznati lanac Nobu, čiji je suvlasnik Robert de Niro. Iako gotovo cijela količina ove prvoklasne tune odlazi na strana tržišta, određena količina je ostavljena za domaće tržište, a posebno predstavljanje će imati na Picnic kućici u sklopu Asia festivala.
"Na ovaj način cilj je predstaviti vrhunsku namirnicu iz našeg Jadrana kroz formate jela inspirirane azijskim štihom", kažu nam iz Picnica koji će od ove prvoklasne namirnice napraviti dva jela. Prvo je Tuna katsu sando - tuna steak u Panko mrvicama, azijska salatica, teriyaki mayo i sezam, posluženi u brioche kruhu koji za njih kreiraju Kroštula i Boogie Lab.
Drugo je Tuna tartar sando - tartar od tune s pastom od fermentirane soje, poke umakom, teriyaki mayo i sezamom, također posluženi u brioche kruhu Kroštule i Boogie Laba. Picnic kontinuirano promovira politiku dostupne kvalitete, pa će tako jela s jadranskom plavoperajnom tunom biti svega 8.5 €.
Uz ovogodišnje delicije od tune, u ponudi će imati i batat krumpiriće koji su postali njihov zaštitni znak, a u ponudi pića će se još jednom istaknuti svojim kreativnim i inovativnim koktelima. Ovo proljeće Picnic će predstavljati Roza, proljetni koktel na bazi gina, jagoda i Degarra rose vina. Osvježavajuće piće koje majstor okusa Ivan Karačić (kreativac koji stoji iza megapopularnog Panetonne koktela na Adventu) radi iz više koraka.
Maceriranjem proljetnih jagoda u alkoholnoj bazi obogaćuje okus i arome. Nakon maceracije sve sastojke koktela po definiranim količinama kuha u vakuumu sous vide tehnikom 2 sata na 55 Celzijevih stupnjeva. Nakon ni dva dana procesa koktel je spreman za uživanje, idealan za vrućine, osvježavajuć i pitak. Pa tko to ne bi poželio kušati?
ZU KU JI Ramen House
S veseljem se premijerno na Asian Street Food Festivalu ove godine predstavlja ZU KU JI Ramen house koji je osnovan sa željom da obogati ponudu ramena u Zagrebu. Predstavit će 3 vrste ramena, od kojih je svaki kompleksan na svoj način te specifičan za određenu regiju Japana.
Bit će to Tonkotsu Hakata, Shoyu i Miso Chicken rameni, svaki će imati cijenu od 15 €. Tonkotsu Hakata Ramen je relativno nova vrsta ramena, najpopularnija u južnom i zapadnom Japanu, pogotovo u Fukuoki, odakle i potječe. Poznat je i pod imenom Hakata ramen, prema okrugu gdje je kreiran, a specifičan je po dugotrajnom procesu kuhanja svinjskih kostiju između 12 i 16 sati kako bi se dobio bogat i kremast okus.
Shoyu Ramen je najpopularniji u sjevernom i istočnom Japanu, pogotovo u Tokiju, gdje je i nastao. Shoyu ramen znači da je napravljen kuhanjem soya umaka te ima slaniji i pikantniji okus. Miso Chicken Ramen potječe iz Sapporo područja regije Hokkaido, a nazvan je po glavnom sastojku. Ovaj ramen karakterizira jak i bogat okus. Također, u suradnji s jednim od najboljih koktel-barova u Hrvatskoj - Peaches & Cream - kreirani su kokteli koji će biti u svakodnevnoj ponudi tijekom Asian SFF-a na ZUKUJI Ramen house kućici.
Sushi by SOHO Sushi
Zagrepčanima i gostima metropole dobro poznat i omiljen Soho Sushi koji se nalazi u Palmotićevoj ulici u sklopu poznatog Good Fooda drugu godinu zaredom sudjeluje na Asian Street Food Festivalu i donosi svoje ručno rađene sushi rolice. Za njih je sushi delikatan ples između vještine i preciznosti u kojem svaka rolica postaje umjetničko djelo.
Nakon što su posjetitelje prošle godine oduševili Soho Aloha - rolicama s tunom, ananasom, avokadom i posebnim umakom, s velikim nestrpljenjem očekujemo kušati kreacije koje su pripremili za ovo izdanje Asian Street Food Festivala.
Korean Hot Dog by K Dogs
Nakon iznimnog uspjeha na prvom izdanju Asian SFF-a K Dogs kućica i ove godine nudi autentični korejski hot dog. Ovo jelo je slasno, izvana hrskavo, a ujedno i kremasto iznutra, malo ljutkasto (ako želite). Nudit će četiri okusa: klasični s hrenovkom, Half&Half - kombinaciju hrenovke i mozzarelle, zatim Mozza - samo s mozzarellom te Cheese Lover, koji ima punjenje od kombinacije topljenog cheddara i mozzarelle, a svi imaju ultrahrskavi omotač.
>> Ovo je nešto najoriginalnije što trenutno možete pojesti u Zagrebu
Bao Buns by Jellyfish in space
Prošle su godine oduševili posjetitelje Asian SFF-a svojim jedinstvenim sushi rolicama i koktelima, a ove godine su fokusirani na bao bunse! A kad se zna da je ovoj ekipi, koja Street Food & Cocktail Barom u Martićevoj redovito izaziva ovacije zagrebačke gastro i barske scene, glavna deviza “spajamo nespojivo” - ozbiljno smo nestrpljivi kušati njihove ovogodišnje rapsodije okusa.
U ponudi će imati Bao Buns Pork - parena peciva sa sporo pečenom trganom svinjetinom, kupusom u umaku od vrhnja i majoneze te ukiseljenom mrkvom u soji. U stopu ih slijede Bao Buns Salmon - gdje parena peciva grle kimchi, spicy mayo, losos, togarashi, tobikko i krastavce.
Imat će i Futomaki surimi, Uramaki Crispy losos te kozice u tempuri, kao i tri tematska koktela: Mango tiki, Tropical heaven i Jelly lagoon, sva tri s naglaskom na voćnim notama, savršeni za proljeće i ljeto.
Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 06. - 12. svibnja 2024.
Radno vrijeme: 12:00 - 24:00 sata
Ulaz: besplatan
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati