HDZ-ova ministrica poziva trgovce da podignu cijenu šećera
MINISTRICA poljoprivrede Marija Vučković nakon sjednice užeg kabineta vlade dala je izjavu novinarima u kojoj je među ostalim odgovorila na pitanje kako u Hrvatskoj zadržati proizvodnju šećera, nakon što su se u kratko vrijeme zatvorile dvije tvornice, a ostala je samo još jedna.
Poručila trgovcima da bi trebali dići cijene šećera u Hrvatskoj
Danas imamo oko 11.000 hektara površina pod šećernom repom. U starim državama članicama za rad jedne šećerane prosječno je osigurano oko 18.000 hektara, a u novim državama članicama 12.000. Nastojat ćemo te površine povećati jer nam ove ne jamče opstojnost", kazala je te dodala kako bi bez trogodišnjeg programa vlade bilo oko 2000 hektara manje površine pod šećernom repom.
Tvrdi da šećerana u Županji može opstati. "Uvjerena sam da ćemo zadržati preostale proizvođače, a pokušat ćemo još nešto više površina osigurati", rekla je te dodala da će rast produktivnosti i potpore donijeti rezultate.
No onda je ozbiljno trgovačkim lancima sugerirala da cijene šećera u Hrvatskoj ne bi trebale biti ovoliko jeftinije nego vani. Drugim riječima, apelirala je da podignu cijene šećera u trgovinama.
"Apelirala bih i na naše trgovačke lance, čiju autonomiju poslovnih odluka poštujem, kao što poštujem i slobodu kretanja roba, da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera, kada ne uzimamo u obzir PDV, a možemo i s PDV-om, u Hrvatskoj u njihovim trgovinama 30 do 40 posto jeftinija nego u istim trgovinama u inozemstvu", kazala je Vučković.
Kaže da je problem hiperprodukcija šećera i niske cijene u svijetu
Tvrdi da je problem nastao zbog hiperprodukcije šećera u svijetu. "U EU se nakon 2017. godine doista događa koncentracija i hiperprodukcija šećera. Najviše u dvjema najvećima zemljama proizvođačima šećera i doista je istina da se puno šećerana ugasilo", rekla je te dodala da je cijena po toni jedno vrijeme uspijevala biti viša od 400 eura, a referentna cijena za održivost je oko 405 eura.
"Nažalost, već dulje vrijeme je oko 350 eura i to je dodatan problem hrvatskoj industriji šećera", rekla je i dodala da pokušavaju osigurati potpore proizvođačima i nastojati motivirati EK za druge mjere.
"Prije sedam godina je cijena šećera bila više od 700 eura, smatra se da se ispod 405 teško održati, a sada je već duže vremena između 340 i 350. To je jedan od najvećih problema", zaključila je Vučković.