Procesuirana hrana značajno povećava rizik od raka i rane smrti, pokazuju studije
KONZUMACIJA veće količine procesuirane hrane značajno povećava rizik od raka debelog crijeva kod muškaraca te može dovesti do srčanih bolesti i rane smrti i kod muškaraca i kod žena, pokazuju dvije nove, velike studije provedene u Sjedinjenim Državama i Italiji.
Procesirana hrana uključuje unaprijed zapakirane juhe, umake, smrznutu pizzu, gotova jela i namirnice kao što su hrenovke, kobasice, pomfrit, gazirana pića, kolačići i torte iz trgovine, bomboni, krafne, sladoled i još mnogo toga.
"Doslovno stotine studija povezuju procesuiranu hranu s pretilošću, rakom, kardiovaskularnim bolestima i ranom smrtnošću", rekla je nutricionistkinja Marion Nestle sa Sveučilištu New York, a prenosi CNN.
Veći rizik od raka
Studija Association of ultra-processed food consumption with colorectal cancer risk among men and women: results from three prospective US cohort studies, koja je provedena u SAD-u, ispitivala je prehranu više od 200.000 muškaraca i žena do 28 godina te otkrila vezu između procesuirane hrane i raka debelog crijeva. No, ta je veza zabilježena samo kod ispitanika muškog spola, ne i kod žena.
Prerađeno meso; kao što je šunka, slanina, salama, hrenovke i usoljena govedina, već se dugo povezuje s većim rizikom od raka crijeva i kod muškaraca i kod žena. No, novo istraživanje je pokazalo da na mogući razvoj te bolesti u nekoj mjeri utječu sve vrste ultraprocesuirane hrane.
"Otkrili smo da su muškarci koji najviše konzumiraju prerađenu hranu imali 29% veći rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma u usporedbi s onima koji su je jeli u manjim količinama", rekla je stručnjakinja za rak Fang Fang Zhang sa Sveučilišta Tufts u Bostonu.
Manji problem za žene
No, zašto nova studija nije pokazala isto povećanje rizika kod žena?
"Za sada nam nisu sasvim poznati razlozi za takvu razliku na temelju spola, ali može se raditi o tome da pretilost, spolni hormoni i metabolički hormoni imaju drugačiju ulogu kod muškaraca u odnosu na žene", rekla je Zhang.
"Moguće je da žene biraju 'zdraviju' ultraprocesiranu hranu", rekla je gastroenterologinja Robin Mendelsohn iz instituta Memorial Sloan-Kettering Cancer Center u New Yorku,
Studija je čak pokazala da je povećana konzumacija prerađene mliječne hrane, poput jogurta, povezana s nižim rizikom od raka debelog crijeva kod žena, kazala je Zhang.
"Neka procesirana hrana je zdravija, poput one od cjelovitih žitarica koja sadrži malo ili nimalo dodanog šećera, te jogurta i mliječnih proizvoda", objasnila je.
"Žene su imale veći rizik od raka debelog crijeva ako su konzumirale više gotovih ili podgrijanih jela kao što je pizza. Međutim, muškarci su imali veći rizik ako su jeli puno mesa, peradi ili gotovih proizvoda na bazi plodova mora i zašećerenih pića", dodala je.
Veza s ranom smrtnošću
U studiji Joint association of food nutritional profile by Nutri-Score front-of-pack label and ultra-processed food intake with mortality: Moli-sani prospective cohort study znanstvenici su pratili tijekom desetak godina više od 22.000 ljudi u regiji Molise u Italiji. Analiza objavljena u časopisu BMJ uspoređivala je ulogu hrane siromašne hranjivim tvarima, poput hrane s visokim udjelom šećera i zasićenih masti, u odnosu na prerađenu hranu pri razvoju kroničnih bolesti i ranoj smrti.
Stručnjaci su ustanovili da obje vrste prehrane neovisno povećavaju rizik od rane smrti, osobito od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, kada su istraživači analizirali obje vrste hrane kako bi vidjeli koja je najviše tome pridonijela, otkrili su da je ultraprocesuirana hrana najvažnija za definiranje rizika od smrtnosti.
Zašto je procesuirana hrana nezdrava?
Zašto je ultra-procesirana hrana toliko loša za nas?
"Kao prvo, radi se o industrijskim formulacijama spremnim za jelo ili zagrijavanje koje se proizvode od sastojaka ekstrahiranih iz hrane ili sintetiziranih u laboratorijima, s malo ili nimalo neobrađenih sastojaka", rekla je Zhang.
Ovakva procesirana hrana često ima visok udio dodanih šećera i soli, nizak udio dijetalnih vlakana i puna je kemijskih dodataka; poput umjetnih boja, aroma ili stabilizatora.
"Iako je neka prerađena hrana može zdravija, ipak preporučujemo da se u potpunosti klonite ultraprocesuirane hrane te usredotočite na onu zdravu i neprerađenu; poput voća, povrća, mahunarki", kazala je Mendelsohn.
Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) je 2019. objavio rezultate kontroliranog kliničkog ispitivanja uspoređujući prerađenu i neprerađenu prehranu. Znanstvenici su otkrili da su oni na ultraprocesuiranoj dijeti jeli brže i unosili 500 kalorija više dnevno od ljudi koji su jeli neprerađenu hranu.
"Očito postoji nešto u ultraprocesiranoj hrani što tjera ljude da je više jedu. Učinci procesirane hrane prilično su jasni, no razlozi iza njih nisu. Bilo bi lijepo znati zašto se to zbiva, ali dok ne saznamo, najbolje je jesti ultraprocesuiranu hranu u što manjim količinama", rekla je Nestle.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati