Aromatični istarski kolačić poznat je i izvan Istre, a danas je zaštićen
U JUČERAŠNJOJ epizodi Slatke kuharice, Petra Jelenić zaputila se u Pazin gdje je s Alidom Vadanjel, istarskom slastičarkom i, kako ju zovu, "čuvaricom istarske slatke baštine", pripremila tradicionalni pazinski cukerančić. Smjestile su se u vinograd među loze, gdje je Alida Petru učila kako pripremiti kolačić koji mnoge u tom podneblju podsjeća na djetinjstvo.
Pazinski cukerančić je tradicionalni istarski kolačić s aromom limuna, naranče i kruškovca. Nakon pečenja, cukerančići se namaču u mješavini malvazije i kruškovca te se posipaju kristal šećerom, čime dobivaju specifičan sjaj i okus.
Pazinski cukerančić prema receptu Alide Vadanjel
Slastičarka Alida Vadanjel, Petri je prvo pokazivala kako se pripremaju tradicionalni kolačići, a koristila je sljedeće sastojke:
- jaja
- šećer
- vanilin šećer
- sol
- ulje
- maslac
- glatko brašno
- amonijak
- mlijeko
- prašak za pecivo
- ribana korica naranče i limuna
- kruškovac
- rum
Za namakanje je koristila:
- malvaziju
- rum
- kruškovac
- vanilin šećer
Za posipanje:
- kristal šećer
Tijesto pripremite tako da najprije pomiješate jaja i šećer, vaniliju, koricu limuna i naranče, te izmiješate do pjenaste teksture. Umiješajte ulje, aromu kruškovca, rum i maslac sobne temperature.
Radnu površinu posipajte brašnom i u sredinu napravite rupicu u koju ćete staviti amonijak. Po rubovima posipajte prašak za pecivo. Zagrijte mlijeko, pa ga polijte po amonijaku. Pomiješajte i počnite lijevati smjesu s jajima i mijesiti. Zamijesite tijesto i ostavite ga da odmara 2 sata na sobnoj temperaturi.
Krenite s oblikovanjem cukerančića u njihov karakterističan "razgranati" oblik. Razvaljajte tijesto na valjčiće, pa ih režite na duljinu 20-ak centimetara i zarežite "grančice". Cukerančiće savijte u polumjesec i pecite nekoliko minuta u zagrijanoj pećnici, dok ne porumene.
Za kraj, pomiješajte malvaziju, rum, kruškovac i vaniliju. Kad su se cukerančići ohladili, umačite ih u ovu mješavinu, pa posipajte šećerom. Ostavite ih da se osuše.
Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.
Dražeasti cukerančići prema receptu Petre Jelenić
Petra je predstavila svoju modernu varijaciju tradicionalnih okusa, na Alidine cukerančiće. Napravila je male slastice obložene bijelom čokoladom i posute mljevenim orasima.
Koristila je sljedeće sastojke:
- malvazija
- štapić vanilije
- štapić cejlonskog cimeta
- bijela čokolada
- mljeveni suhi cukerančići
- sjeckani tostirani orasi
- otopljena bijela čokolada
- mljeveni cukerančići
Najprije bijelu čokoladu otopite na pari. Vino, vaniliju i cimet zagrijte dok ne zakipe, pa prelijte preko čokolade. Miješajte kako bi se smjesa dobro povezala pa umiješajte mljevene cukerančiće.
Smjesu izlijte u kalup, neka se ravnomjerno rasporedi, pa stavite u hladnjak da se stisne. Stisnuti ganache narežite na kockice. Uvaljajte u otopljenu čokoladu i pospite mrvicama tako da tresete zdjelu kako bi se dražeji obložili mrvicama. Ponovite postupak.
Cijeli recept za Petrine dražeaste cukerančiće pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati