Dalmatinska slastica zbog koje se svake zime stvaraju redovi. Recept poznate kavane
JEDNA od najstarijih i najpoznatijih tradicionalnih slastica diljem Dalmacije definitivno su - rafioli. Pripremali su se od davnina, a oduvijek su bili simbol raskoši. Iako su se oni "drevni" rafioli pripremali od osnovnih sastojaka poput šećera, svinjske masti, jaja, brašna, badema i korice agruma, nekoć su ovi sastojci bili rezervirani samo za imućnije obitelji.
Simbol raskoši i luksuza, danas obavezni na svečanostima
Primjerice, šećer nije bio dostupan svima, a bademi su se smatrali dragocjenom namirnicom koja se koristila samo za svečane prilike. U recept se često dodavao i prošek ili rum, što je bio simbol prestiža i "rijetki luksuz" rezerviran za bogatije obitelji.
Radi se o polumjesecima od prhkog tijesta punjenim slatkim nadjevom od badema. Neki ih vole začiniti prošekom, maraskinom ili koricom limuna ili naranče, što je pravi spoj južnjačkih okusa. Pripremaju se diljem obale, a najpopularniji su oni iz okolice Sinja, Makarske, Trogira i Imotske krajine. Danas su su nezaobilazni na vjenčanjima, pripremaju se za veće blagdane i druge slične svečanosti.
<< Makarski majstori za kolače su nam otkrili recept za obožavanu dalmatinsku slasticu
Mi smo sredinom ove godine razgovarali s timom makarske kavane Romane, smještene na makarskoj rivi i poznate po tradicionalnim rafiolima. Kako kažu, zbog njih se uvijek stvaraju redovi - posebno u vrijeme blagdana.
Potrebni sastojci
Za tijesto će vam trebati:
- maslac
- mast
- brašno
- žumanjci
- jaje
- vanilin šećer
- sok naranče i korica limuna
Za punjenje:
- bademi
- šećer
- bjelanjci
- jaja
- burbon vanilin šećer
- rum
- prošek
- maraskino
- limun i naranča
- marmelada od marelice
- tamna čokolada
- maslac
- muškatni oraščić
Kako se pripremaju
Pomiješajte sve sastojke za tijesto, zamijesite i ostavite da miruje. Razvucite tijesto i narežite na krugove, stavite na svaki po žlicu nadjeva i preklopite. Vilicom pritisnite rubove, a trebate dobiti formu polumjeseca - ponavljajte radnju sa svim preostalim tijestom i nadjevom. Ispecite rafiole, a nakon pečenja ih, dok su još topli premažite maraskinom i pospite šećerom.
Detaljan recept za rafiole iz kavane Romane pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati