Jeste li probali babku s orasima i cimetom? Rapsodija jesenskih okusa oduševit će vas
BABKA je slatki pleteni kruh od dizanog tijesta koji potječe iz židovskih zajednica Poljske i Ukrajine, a sve je popularnija i kod nas. Tijesto se premazuje raznim nadjevima, od čokolade i Nutelle pa do maka, a zatim se plete u pletenicu i peče.
Najpopularnije su dvije verzije, poljska i židovska babka, koje dijele sličan naziv, ali se po mnogočemu razlikuju. Poljska babka okrugla je i slična talijanskom panettoneu, s grožđicama, suhim voćem i limunom, a židovska babka peče se u običnom kalupu za kruh i maže raznim slatkim nadjevima kao što su čokolada, cimet, jabuke, slatki sir ili Nutella.
Babka s orasima i cimetom
U potrazi za pravim jesenskim desertima, koji će savršeno ići uz šalicu toplog čaja ili kave, pronašli smo recept za babku s nadjevom od oraha i cimeta, koja je idealna za hladnije dane. Iako sama priprema zahtijeva malo više vremena, rezultat će vas oduševiti, a od sastojaka će vam biti potrebni:
- jaja
- glatko brašno
- mlijeko
- kvasac
- šećer
- sol
- maslac
- aroma vanilije
- cimet
- mljeveni orasi.
Kako se priprema
Prvo ćete napraviti tijesto - u posudi pomiješajte mlako mlijeko i kvasac, prosijano brašno, sol, šećer, umućena jaja, maslac sobne temperature i aromu vanilije. Mikserom s nastavkom za tijesto ili rukama dobro umijesite. Miksajte ili mijesite dok se sastojci ne povežu, a tijesto postane elastično.
Tijesto prebacite na radnu površinu i mijesite nekoliko minuta. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite na sat vremena na sobnoj temperaturi, a zatim ga prebacite na sat vremena u hladnjak. Tijesto razvaljajte i premažite maslacem, a u posebnoj zdjelici pomiješajte šećer i cimet pa to ravnomjerno pospite po tijestu. Na kraju pospite mljevene orahe.
Zarolajte tijesto, a zatim ga po sredini izrežite nožem, uzdužno. Sada ćete dobiti dva dijela koja ćete isplesti poput pletenice. Babku prebacite u lim za pečenje koji ste nauljili i pobrašnili te ju pokrijte. Pustite da se diže sat vremena. Pecite 30 do 35 minuta na 180 stupnjeva i na kraju premažite sirupom od šećera i vode i pustite da se ohladi.
Cijeli recept s točnim mjerama je ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati