Med vam se kristalizirao? Ne bacajte ga, već ga u jednom koraku pretvorite u namaz

MED JE MNOGIMA omiljeni prirodni zaslađivač, no ima lošu naviku da postane gust i zrnast, a taj je proces poznat kao kristalizacija. Kristalizirani med je siguran za konzumaciju, jer med obično nema rok trajanja, ali ga je teško izlijevati iz staklenke jer postane čvrst. Kada vam se to dogodi, postoji jednostavno rješenje - umutite ga.
>> Jeste li i vi primijetili "lažni" med u dućanima? Znamo kako ga prepoznati
Umućivanje meda je brz i jednostavan proces, a najbolje funkcionira kada je med već kristaliziran. Uz pomoć miksera, za otprilike pola sata možete dobiti svestran, sladak dodatak hrani, a dobit ćete ga tako da kristalizirani med jednostavno izradite mikserom. Mikser će vaš med pretvoriti u prozračnu, laganu pastu sličnu fondantu.
Zašto uopće dolazi do kristalizacije?
Kristalizacija nastaje kada glukoza izlazi iz otopine i formira kristale, koji se prilikom mućenja rastapaju, stvarajući zračne mjehuriće. Iako je moguće umutiti i tekući med, to traje dulje i rezultat neće biti isti.
Za pripremu umućenog meda, prvo, ako je potrebno, lagano zagrijte med kako biste ga izvukli iz staklenke. Umjesto mikrovalne pećnice, stavite staklenku u posudu s vrućom vodom, pazeći da u njoj ne ostavite med predugo, kako bi kristali ostali netaknuti. Med zatim prebacite u posudu i mutite ga mikserom 5 minuta, dok ne postane kremast.
Pohranite ga u staklenku, kao i običan med, i držite ga u poklopljenoj staklenki na hladnom, suhom mjestu, dalje od izravne svjetlosti. Možete ga pohraniti i u hladnjaku, ali tada će postati gušći i bit će ga teže izlijevati i mazati.
Kako ga koristiti u kulinarstvu?
Umućeni med možete koristiti u mnogim omiljenim receptima. Dodajte ga jogurtu ili sladoledu, koristite ga kao namaz na tostiranom kruhu ili kao preljev na muffinima, a možete ga koristiti i kao marinadu za piletinu ili ribu pečenu na roštilju ili u pećnici. Također ga možete poslužiti uz svježe povrće ili ga umutiti u preljev za salatu.

bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati