Pamtite li ga i vi? Popularno jelo iz vrtića koje još radimo, a ne ide bez noklica

VARIVO od graška s noklicama jedno je od onih jela koja s vremena na vrijeme poželimo - podsjeća na djetinjstvo, jednostavno je, zdravo i lagano. Ponekad ga radimo s mesom, a ponekad i bez - ako uključujemo meso, to je najčešće piletina. Pamtimo ga i kao vrtićko ili školsko varivo s mekanim kobasicama ili hrenovkama - prilagodljivo je i sa sastojcima se možete poigrati.
Ovo se varivo često radi s noklicama nalik oblačićima od tijesta u varivu - jednom kad ih napravite, više nećete raditi bez njih. Da bi bile lagane i pahuljaste, ključno je paziti na omjer sastojaka i način pripreme. Osnovni recept uključuje jaje, brašno i prstohvat soli, a evo i nekoliko trikova uz koje će ispasti još bolje.
Kako napraviti savršene noklice za varivo
1. Omjer
Klasičan omjer je jedno jaje na 4-5 žlica brašna i prstohvat soli, ali dodavanje malo mlijeka ili ulja može ih učiniti mekšima.
2. Miješanje
Tijesto mora biti dovoljno gusto da se ne razlije, ali dovoljno mekano da noklice ostanu lagane. Ne smije se previše miješati kako ne bi postale tvrde.
3. Testiranje
Prije nego što ubacite sve noklice, možete probati jednu - ako je previše tvrda, dodajte malo vode ili mlijeka u tijesto, a ako se raspada, dodajte još malo brašna.
4. Dodavanje u varivo
Noklice se ubacuju žličicom direktno u kipuće varivo, a važno je ne stavljati ih previše odjednom jer će se zalijepiti. Kad isplivaju na površinu, gotove su.
Evo i recepta za ovo fino, nostalgično varivo.

bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati