Prije 500 godina su ga seljaci jeli u polju, a danas ga obožava kralj Charles

QUICHE je poznata francuska slana pita koja se sastoji od prhkog tijesta punjenog kremastom mješavinom jaja, vrhnja, sira, mesa, povrća ili morskih plodova. Mi ga posebno volimo pripremati onih dana kada želimo počistiti hladnjak jer znamo da trpi brojne kombinacije. Može se jesti u svako doba dana, a vrlo je kaloričan, tako da nas dugo drži sitima.
Iako je danas neizostavan dio francuske kuhinje, njegovo podrijetlo zapravo seže u srednjovjekovnu Njemačku, točnije regiju Lorraine, koja je tada bila pod njemačkom vlašću.
Naziv quiche potječe od njemačke riječi kuchen, što znači kolač. Prvotna verzija, poznata kao Quiche Lorraine, nastala je u 16. stoljeću i sadržavala je jednostavne sastojke: tijesto, jaja, vrhnje i slaninu. Kako se recept širio Francuskom, dodavali su se različiti sastojci, a pita je postajala sve bogatija i sofisticiranija. Tijekom 20. stoljeća quiche je postao popularan i izvan Francuske, osobito u Velikoj Britaniji i SAD-u, gdje su nastale mnoge varijacije.
Spomenut ćemo i quiche kralja Charlesa (Coronation Quiche), pitu koja je predstavljena povodom krunidbe kralja Charlesa 6. svibnja 2023. godine. Ovaj recept odabrali su kralj Charles i kraljica Camilla kao službeno jelo koje simbolizira britansku i sezonsku kuhinju. Sastojao se od špinata, boba (fava graha), cheddar sira, estragona i klasičnog nadjeva od vrhnja i jaja. Imamo originalni recept - pronađite ga ovdje.
Vrste quiche pite
Iako danas postoji puno vrsta quicheva, evo nekih od najpoznatijih.
- Quiche Lorraine - tradicionalna verzija s dimljenom slaninom, jajima i vrhnjem.
- Quiche aux Fromages - s različitim vrstama sira, često s dodatkom kozjeg sira ili gruyèrea.
- Quiche Florentine - vegetarijanska verzija s dodatkom špinata i sira.
- Quiche s lososom - bogata verzija s dimljenim ili svježim lososom.
- Quiche s povrćem - s tikvicama, gljivama, paprikom ili rajčicama.
Priprema i savjeti
Osnova svake quiche pite je prhko tijesto (pâte brisée), koje se prethodno peče kako bi ostalo hrskavo i spriječilo upijanje nadjeva. Nadjev se obično priprema od umućenih jaja i vrhnja, uz dodatak začina i ostalih sastojaka po želji. Peče se na umjerenoj temperaturi (180-200°C) dok ne postane zlatno-smeđe boje i čvrst na dodir.
Quiche je odličan obrok za doručak, ručak ili večeru, može se poslužiti topao ili hladan, a često se kombinira sa svježom salatom.
Evo i nekih nama omiljenih recepata koji su idealni za vikend-ručak: quiche sa šampinjonima i špinatom, quiche s blitvom, lisnati quiche s feta sirom i špinatom, quiche s brokulom i rajčicom,

bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati