Što danas kuhati? Kada kuhate s proizvodima na akciji, evo koliko možete uštedjeti

ŠTO DANAS kuhati? Pitanje je to koje si sigurno postavljate svakog dana, a nerijetko je popraćeno još jednim pitanjem – zašto sve toliko košta? U vremenu kada cijene namirnica konstantno rastu, važnije je nego ikad obroke planirati unaprijed i kupovati namirnice koje su na akciji, a time ne samo da ćete si olakšati svakodnevno kuhanje, već ćete i uštedjeti novac.
Kroz temeljito planiranje obroka, možete izabrati jela koja odgovaraju vašim potrebama i budžetu, izbjegavajući impulzivne kupovine i nepotrebne izdatke. A kada se odlučite kuhati s proizvodima na akciji, možete značajno smanjiti ukupne troškove tjedne nabavke.
Lidl svakog tjedna objavljuje novi katalog, s novim proizvodima koji su na akciji, a kako bismo vam olakšali vaše tjedno planiranje obroka, u nastavku smo izdvojili sedam odličnih recepata s Lidlovim namirnicama iz aktualnog kataloga – pet recepata za slana, i dva recepta za slatka jela.
Izdvojili smo i cijene te ukupnu uštedu, kako biste unaprijed znali koliko će vas koja namirnica koštati, ali i kako biste saznali koliko ćete uštedjeti ako kupujete proizvode na akciji.
1. Svinjski minutni odrezak u kremastom umaku s gljivama
Lidl ovog tjedna ima čak 34 posto popusta na svinjski minutni odrezak, a on neka vam bude glavna zvijezda u ovom jelu, u kojemu ćete ga napraviti u kremastom umaku sa šampinjonima i poslužiti uz široke rezance, koji su također sniženi 15 posto. Za dvije osobe trebat će vam:
- 400 g svinjskih minutnih odrezaka
- 150 g šampinjona
- 120 ml mlijeka
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica ulja
- 1 žlica brašna
- 250 g širokih rezanaca
- naribani Parmigiano Reggiano sir (po želji)
- začini po želji.
Posolite i popaprite svinjske odreske s obje strane i ispecite ih na ulju dok ne postanu zlatno-smeđi. Izvadite ih i ostavite sa strane pa u istoj tavi otopite maslac i dodajte mu narezane šampinjone. Pržite ih 5-7 minuta dok ne omekšaju i lagano porumene. Dodajte brašno i miješajte minutu da se sve poveže. Zatim dodajte i mlijeko, stalno miješajući da se umak ne zgusne.
Vratite svinjske odreske u tavu i kuhajte ih još 3-4 minute u umaku, dok se svi okusi ne povežu. Poslužite ih sa širokim rezancima, a po želji ih možete posipati i s malo naribanog Parmigiano Reggiano sira za dodatni okus.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno je 20.60 eura, a na akciji, ovi će vas proizvodi zajedno koštati 16.93 eura, što je ušteda od više od 3 eura.
2. Kremasti rižoto s piletinom i pestom
Na akciji ovog tjedna je i pileći odrezak iz filea, koji je snižen čak 44 posto, a na popustu od 30 posto je i riža, pa od njih možete napraviti kremasti rižoto s dodatkom pesta. Za dvije osobe će vam trebati:
- 200 g riže
- 400 g pilećeg odreska iz filea, narezanog na trakice
- 2 žlice pesta
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 30 g ribanog Parmigiano Reggiano sira
- masline po želji
- malo ulja
- začini po želji.
Rižu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite je. Na tavi zagrijte malo ulja i popržite pileće trakice dok ne dobiju zlatnu boju. Dodajte kuhanu rižu, pesto i kiselo vrhnje te sve dobro promiješajte. Umiješajte ribani Parmigiano Reggiano sir i po potrebi začinite solju i paprom. Servirajte toplo, a po želji dodajte narezane zelene masline za dodatni okus.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno je 21.01 eura, a na akciji, ovi će vas proizvodi zajedno koštati 15.64 eura, što je ušteda od više od 5 eura.
3. Jadranske srdele u umaku od rajčice s blitvom i širokim rezancima
Konzerva jadranskih srdela u ulju s rajčicama snižena je 28 posto, široki rezanci 15 posto, a blitva čak 39 posto, pa te tri namirnice možete spojiti u jedno jelo, idealno za ručak petkom. Za dvije osobe će vam trebati:
- 1 konzerva jadranskih srdela u ulju s rajčicama
- 200 g širokih rezanaca
- 200 ml pasirane rajčice
- 1 mrkva, naribana
- 2 žlice ulja
- 2 žlice ribanog pecorina
- 100 g blitve, nasjeckane
- začini po želji.
Skuhajte široke rezance u slanoj vodi prema uputama na pakiranju. U tavi zagrijte ulje, pa ubacite naribanu mrkvu i blitvu te dinstajte nekoliko minuta. Dodajte pasiranu rajčicu i srdele s uljem iz konzerve te kuhajte još 5 minuta. Umiješajte kuhane rezance u umak, posipajte ribanim pecorinom i poslužite toplo.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno je 13.60 eura, a na akciji, ovi će vas proizvodi zajedno koštati 11.60 eura, što je ušteda od 2 eura.
4. Punjeni njoki s ricottom u umaku od rajčice
U Lidlu ovog tjedna traje talijanski tjedan pa je idealno vrijeme za iskoristiti neke talijanske namirnice i od njih napraviti ukusno jelo. Za ovo će vam jelo trebati punjeni njoki (možete odabrati njoke punjene ricottom ili one punjene rajčicom i mozzarellom), a njih napravite u umaku od rajčice, koji je ovog tjedna snižen 30 posto. Po želji, u jelo možete dodati i preprženu delikates šunku, koja je snižena 36 posto. Za dvije osobe će vam trebati:
- 250 g punjenih njoka
- 150 g delikates šunke
- 200 g sjeckane talijanske rajčice u umaku
- 50 g ribanog Parmigiano Reggiano sira
- začini po želji.
Skuhajte njoke prema uputama na pakiranju, ocijedite ih i ostavite sa strane. Na tavici lagano prepržite šunku koju ste prethodno narezali na trakice, a u posebnoj tavi kuhajte rajčice u umaku do vrenja. Uklopite kuhane njoke u umak i dodajte šunku te na kraju po želji pospite ribanim Parmigiano Reggiano sirom.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno je 9.41 eura, a na akciji, ovi će vas proizvodi zajedno koštati 7.82 eura, što je ušteda od 1.59 eura.
5. Složenac s keljom, svinjetinom i sirom
Domaći kelj ovog je tjedna snižen 37 posto pa od njega možete napraviti ovaj ukusni složenac, uz dodatak svinjskog filea, a za dodatni okus, iskoristite i kiselo vrhnje, koje je sniženo 27 posto te mliječni namaz, koji je snižen 30 posto. Za dvije osobe će vam trebati:
- 1 glavica kelja
- 400 g svinjskog filea, narezanog na sitne kockice
- 1 jaje
- 100 ml kiselog vrhnja
- 50 g mliječnog namaza
- 50 g ribanog pecorina
- 1 šaka zelenih maslina
- 2 žlice pasirane rajčice
- ulje
- začini po želji.
Kelj nasjeckajte pa ga blanširajte 5 minuta. Ocijedite ga i ostavite sa strane. Na tavi zagrijte malo ulja i dodajte kockice svinjskog filea te pirjajte dok ne dobiju zlatnu boju. Umiješajte pasiranu rajčicu, začinite solju i paprom te kuhajte još 5 minuta.
Krenite s pripremom umaka - u posudi pomiješajte kiselo vrhnje, mliječni namaz, jaje i pola količine ribanog pecorina. Dodajte malo soli i papra. U namašćenu posudu za pečenje složite pola kelja kao prvi sloj. Na kelj dodajte sloj pirjanog mesa i posipajte ga zelenim maslinama. Prekrijte ostatkom kelja i prelijte pripremljenim umakom od vrhnja i sira.
Posipajte preostalim pecorinom za hrskavu koricu te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C 25 do 30 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa izrežite i poslužite.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno je 24.30 eura, a na akciji, ovi će vas proizvodi zajedno koštati 22.72 eura, što je ušteda od 1.58 eura.
6. Kolač od jabuka s bademima, orasima i čokoladom
Osim namirnica za slana jela, novi Lidlov katalog prepun je namirnica za slastice. Neki od osnovnih sastojaka koji vam trebaju za deserte, poput brašna, kakaa, praška za pecivo, vanilin šećera i limuna, sniženi su između 20 i 40 posto, a tekući voćni jogurt snižen je čak 47 posto, pa ga možete iskoristiti za pripremu ovog sočnog kolača od jabuka, s dodatkom badema, oraha i čokolade. Za jedan kolač trebat će vam:
- 2 velike jabuke
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 50 g mljevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica kakaa
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- sok od pola limuna
- 50 ml tekućeg voćnog jogurta
- badem u štapićima za dekoraciju
Otopite maslac i pomiješajte ga s mljevenim orasima, praškom za pecivo, kakaom, vanilin šećerom i šećerom u prahu. Dodajte brašno, sok od limuna, jogurt i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ogulite i narežite jabuke na male komade te ih dodajte smjesi pa smjesu prebacite u prethodno podmazani i pobrašnjeni kalup.
Čokoladu za kuhanje nasjeckajte i dodajte u kolač. Kolač posipajte bademima u štapićima za dekoraciju i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 do 40 minuta ili dok ne postane zlatno smeđi.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno je 27.01 eura, a na akciji, ovi će vas proizvodi zajedno koštati 22.45 eura, što je ušteda od više od 4 eura.
7. Sočan kolač s višnjama
Osim prethodno navedenih sastojaka za kolače, na akciji je ovog tjedna i kompot od višanja, koji je snižen 21 posto. Od njega možete napraviti sočni kolač, u koji po želji možete dodati i kokos brašno, za bogatiji okus, a ono je sniženo 14 posto. Za jedan kolač trebat će vam:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 150 g kristal šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 100 ml mlijeka
- 2 jaja
- 1 žličica arome vanilije
- 150 g voća iz kompota od višanja
- korica jednog limuna
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 2 žlice kokos brašna (po želji, za bogatiji okus)
- 1 žlica šećera u prahu (za posipanje)
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i mljevene lješnjake. U drugoj zdjeli, umutite maslac sa šećerom dok ne postane pjenast. Dodajte jaja jedno po jedno, a zatim aromu vanilije i limunovu koru. Dodajte mlijeko u smjesu s maslacem i dobro promiješajte. Postepeno dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
Na kraju, nježno umiješajte voće iz kompota od višanja. Ako želite, možete dodati i malo kokos brašna za dodatnu sočnost i teksturu. Prebacite smjesu u prethodno podmazani i pobrašnjeni kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha. Kada se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno je 24.58 eura, a na akciji, ovi će vas proizvodi zajedno koštati 21.70 eura, što je ušteda od 2.88 eura.
Sadržaj donosi Index u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti