Što jedu najsretniji ljudi na svijetu? Popis najpoznatijih finskih specijaliteta

FINSKA je osmi put zaredom rangirana kao zemlja s najsretnijim stanovništvom na svijetu, prema Svjetskom izvješću o sreći objavljenom u četvrtak u povodu Međunarodnog dana sreće. Hrvatska je na ovom popisu tek na 72. mjestu, a danas smo odlučili istražiti što to Finci, najsretniji narod na svijetu, najviše jedu i koja su njihova najpoznatija jela.
Finska kuhinja je jednostavna, ali bogata tradicijom i koristi puno sastojaka koji su tipični za hladnu klimu ove zemlje. Jela su često zasnovana na lokalnim, sezonskim namirnicama poput ribe, mesa, krumpira, bobičastog voća i žitarica. Evo nekoliko najpoznatijih finskih jela.
1. Karjalanpiirakka (karelijske pite)
Karelijske piroške ili karelijske pite su finski ekvivalent pizze u Italiji. Ove ukusne delicije rade se od tijesta i pune se pire krumpirom ili pudingom od riže. Tradicionalno se jedu s maslacem od jaja ili drugim dodacima, a najpoznatije mjesto gdje ih možete kušati je definitivno Café Konditoria Hopiain u Helsinkiju, gdje se ove pite pripremaju od 1949. godine.
2. Kalakukko (riblja pita)
Kalakukko je tradicionalna finska riblja "pita" koja se pravi od ribe (najčešće lososa ili smuđa), slanine i kukuruznog brašna, a sve to se peče unutar tamnog raženog kruha. Ovo jelo je poznato po svom dugom trajanju i Finci ga često nose sa sobom na izlete, jer ima dug rok trajanja i može dugo stajati van hladnjaka.
3. Lohikeitto (juha od lososa)
Lohikeitto je bogata juha koja se pravi od lososa, krumpira, luka, mrkve i poriluka, a obično se začini koprom i prelije vrhnjem. Ova juha je popularna tijekom zime i predstavlja finu ravnotežu između kremaste teksture i svježeg okusa lososa. O njoj smo ranije pisali, a recept je ovdje.
>> Brza riblja juha iz jednog lonca Fince grije i kada su vani debeli minusi
4. Leipäjuusto (finski sir s džemom)
Finski škripavi sir, Leipajuusto je svježi sir koji se tradicionalno proizvodi od kravljeg kolostruma - prvog mlijeka krave koja se nedavno otelila. Često se poslužuje uz kavu ili uz džem od nordijskih kupina, a komercijalno dostupne verzije ovog sira obično se proizvode od običnog kravljeg mlijeka.
5. Ruisleipä (raženi kruh)
Raženi kruh je jedan od najvažnijih temelja finske prehrane. Ovaj kruh ima gustu teksturu i tamnu boju i često se poslužuje uz razne vrste juha i jela. Finska ražena peciva su poznata po tome što se sporo fermentiraju, što im daje jedinstveni okus.
6. Hernekeitto (juha od graška)
Hernekeitto je gusta juha koja se priprema od zelenog graška, često uz dodatak dimljene šunke ili kobasica. Ovo jelo je izuzetno popularno u Finskoj, osobito na četvrtke, kad se često poslužuje u kombinaciji s palačinkama kao desertom. Grašak je vrlo važan sastojak finske kuhinje i daje ovoj juhi jednostavan, ali fin okus.
7. Mykyrokka (juha s knedlama od krvi)
Ako niste ljubitelj krvavica ili sličnih specijaliteta, onda biste se vjerojatno trebali kloniti mykyrokke, juhe koja se pravi od krumpira, luka, jetrica, soli, papra i knedli od krvi i brašna. Ovo je jelo lokalna delicija u Savoniji u Finskoj, a uz knedle od krvi, u ovo jelo često idu i iznutrice, poput bubrega, jetre ili srca.
8. Poronkäristys (sobov odrezak)
Poronkäristys je tradicionalno jelo naroda Sámi u Finskoj, Norveškoj i Švedskoj, koje se priprema pirjanjem mesa sobova. Jelo potječe iz arktičke Laponije, a pravi se tako da se odrezak soba tanko nareže, poprži na masnoći, začini solju i paprom i kuha u vodi, vrhnju ili pivu dok ne omekša. Zatim se poslužuje s ušećerenim brusnicama, pire krumpirom i kiselim krastavcima.

bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati