Znate li koje su tajne savršene baklave? Turci su imali stroga pravila
BAKLAVA je jedna od najpoznatijih i najstarijih slastica na svijetu - simbol raskoši i kulinarskog umijeća. Nastala na području Bliskog istoka i Osmanskog Carstva, ova slastica spaja tanko tijesto (jufku), bogato punjenje od orašastih plodova i slatki sirup ili med.
Izrada baklave zahtijeva veliku preciznost i strpljenje, posebno u razvlačenju tijesta koje mora biti gotovo prozirno kako bi desert bio lagan, a istovremeno bogat i sočan. Klasične verzije koriste pistacije, orahe ili bademe, dok moderni recepti uvode inovacije poput čokolade ili voćnih sirupa. Gaziantep, grad u Turskoj, smatra se glavnim gradom baklave.
Slastičari iz davnina imali svoje metode i tajne recepte
Poznati slastičari iz tog grada kažu da je tajna savršene baklave u lokalnim pistacijama i tankom tijestu, koje mora biti prozirno poput pergamenta. Jedna legenda kaže da su majstori baklave u ovom gradu nekoć svojim šegrtima davali zadatak da razvuku tijesto toliko tanko da se kroz njega može čitati knjigu.
Poznati turski slastičar Cenk Sönmezsoy savjetovao je domaćim kuharima da se ne boje eksperimentirati s raznim vrstama orašastih plodova - bademi mogu dati blagu i kremastu teksturu, dok lješnjaci daju bogat, prženi okus. Preporučuje i da se sirup prelije po vrućoj baklavi odmah nakon pečenja kako bi desert ravnomjerno upio slatkoću.
Haci Bekir, osnivač najstarije slastičarnice u Turskoj, koja djeluje od 1777., svoj je recept držao kao strogo čuvanu tajnu, ali je poznato da je koristio posebno prosijano brašno i lokalni maslac. Također, sirup nije smio biti presladak kako bi ostali okusi došli do izražaja.
Odabrali smo nekoliko najboljih recepata za baklave, koje s vremena na vrijeme baš volimo praviti.
1. Kraljica baklava
Bez puno filozofije - ovo je zaista jedan od najboljih recepata za baklavu kakvu volimo jesti na našim prostorima. Turske baklave više su suhe i hrskavije. Recept pronađite ovdje.
2. Baklava s orasima i čokoladom
Ovdje se radi o baklavi koja ne sadrži toliko šećernog sirupa, u tijesto se dodaje kakao, dok su u nadjevu čokolada i orasi. Zvuči odlično, zar ne? Vrijedi isprobati recept.
3. Baklava s kokosom
Svi obožavatelji kokosa uživat će u ovoj bombastičnoj kombinaciji. Baklava je najbolja drugi dan, kad se dobro ohladi i okusi se prožmu. Evo recepta.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati