Ako imate neki od ovih pet problema, možda patite od metaboličkog sindroma

Foto: Pexels

METABOLIČKI sindrom je skup stanja koja povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Neki čimbenici rizika mogu se kontrolirati promjenama životnog stila. Svakako bi trebalo smanjiti sjedilački način života, nezdravu prehranu, prekomjerni unos kalorija, nedovoljan san, pušenje i konzumaciju alkohola koji povećavaju izglede za razvoj bolesti.

Metabolički sindrom dijagnosticira se prisutnošću tri od sljedećih pet čimbenika: visoka razina šećera u krvi, niska razina "dobrog" HDL kolesterola, visoki trigliceridi, visoki krvni tlak i veći opseg struka. Međutim, s obzirom na to da mnogi od nas ne provjeravaju redovito krvnu sliku, teško je otkriti metabolički sindrom. 

Zato je skupina stručnjaka za Eating Well otkrila pet skrivenih simptoma koji bi mogli ukazivati na to da patite od metaboličkog sindroma, zbog kojih bi svakako trebali kontaktirati liječnika za provjeru. 

Stalno ste žedni

Dijetetičarka Kerry Conlon ističe da je "jedan od kriterija za metabolički sindrom povišena razina šećera u krvi na ili iznad 5.6 mmol/L, što može ukazivati na inzulinsku rezistenciju". Pretjerana žeđ i povećana potreba za mokrenjem rani su znakovi upozorenja da vaša razina šećera u krvi može biti iznad normalnih vrijednosti. Ako se često osjećate žedni i ne možete ugasiti žeđ, posjetite liječnika kako biste provjerili razinu šećera u krvi.

Uvijek se osjećate umorno

Stalno se osjećate iscrpljeno, a niste sigurni zašto? Možda se radi o nekom zdravstvenom problemu. Postoji mnogo razloga zašto biste mogli biti umorni: loš san, neuravnotežena prehrana, stres, ali ako se često osjećate umorno, to bi mogao biti simptom visokog šećera u krvi, prenosi Eating Well.

Primjećujete promjene na koži

Ako ste primijetili bilo kakve veće promjene na koži, to bi mogao biti skriveni znak da imate metabolički sindrom. Kožne izrasline mogu se pojaviti kao rezultat starenja ili drugih nepoznatih uzroka, ali su također povezane s dijabetesom i inzulinskom rezistencijom.

Drugi znak metaboličkog sindroma su tamne, baršunaste mrlje na koži. One se često razvijaju na stražnjoj strani vrata, pazusima i preponama. Posavjetujte se s dermatologom o bilo kakvim problemima s kožom.

Osjećate trnce i utrnulost u stopalima

Ako često osjećate bol, peckanje, trnce i utrnulost u stopalima, mogli biste imati metabolički sindrom. "Inzulinska rezistencija, visoki krvni tlak, povišeni šećer u krvi i abnormalne razine kolesterola mogu oštetiti živce i krvne žile donjih ekstremiteta, što dovodi do periferne neuropatije i vaskularnih bolesti", kaže liječnik, Adam Hotchkiss. 

Česte glavobolje

Postoji mnogo uzroka glavobolja, poput dehidracije, stresa, prekomjerne upotrebe ekrana, no moglo bi biti iznenađujuće saznati da su jaka glavobolja i migrena povezane s hipertenzijom, prema istraživanjima koja prenosi Eating Well. Oba stanja mogu imati slične temeljne uzroke, zbog čega se mogu pojaviti zajedno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.