Rani znakovi koji otkrivaju da možda bolujete od stanja koje zovu "tihi ubojica"

Foto: Shutterstock

Većina nas prolazi kroz život ne obraćajući pažnju na svoja stopala, ali ako imamo hladne prste ili ranu na stopalu koja ne zacjeljuje, to mogu biti znakovi koji ukazuju na određene bolesti. Od znakova gljivičnih infekcija noktiju do drugih, mnogo toga može se vidjeti ako pobliže pogledamo svoja stopala.

"Moramo pratiti zdravlje svojih stopala, uključujući nokte, jer to može utjecati na naše opće zdravlje i biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema", upozorava farmaceut Noel Wicks za The Mirror. Tvrdi kako srčane bolesti i dijabetes spadaju među najozbiljnije probleme koje naša stopala mogu otkriti.

Zabrinjavajuće je što znakovi dijabetesa na stopalima mogu biti nejasni i lako ih je previdjeti, objašnjava stručnjak. Preporučio je da obratimo pažnju na sljedeće upozoravajuće znakove na stopalima: bol, gubitak osjećaja u stopalima, ispucalu i suhu kožu, mjehure i rane koje ne zacjeljuju, gljivične infekcije (uključujući žute i zadebljane nokte) te atletsko stopalo.

Također, periferna arterijska bolest (PAD) je uobičajeno stanje koje nastaje nakupljanjem masnih naslaga u arterijama, ograničavajući dotok krvi do mišića nogu. Također je poznata kao periferna vaskularna bolest (PVD), prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS).

Web-stranica službe navodi: "Mnogi ljudi s PAD-om nemaju simptome. Međutim, neki razvijaju bolnu nelagodu u nogama kada hodaju, koja obično nestaje nakon nekoliko minuta odmora. Obje noge su često pogođene u isto vrijeme, iako bol može biti jača u jednoj nozi."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.