Pet "loših" navika koje zapravo nisu štetne, prema studijama

Foto: Shutterstock

Navike poput odgađanja alarma, ležanja u krevetu i listanja po društvenim mrežama možda nisu toliko loše, tvrde stručnjaci. Oni sugeriraju da bi zapravo mogle biti korisne.

Znanstvenici kažu da bi dodatno ležanje u krevetu moglo čak pomoći u spašavanju našeg života. Oni koji uživaju u malo dužem spavanju tijekom vikenda bit će oduševljeni saznanjem da su njihovi obrasci spavanja zapravo pozitivni. Jedno istraživanje sugerira da oni koji nadoknađuju san tijekom vikenda mogu imati niže stope depresije od onih koji to ne rade.

Još jedna "loša" navika koju ljudi mogu imati jest beskonačno listanje po društvenim mrežama poput TikToka i Instagrama. Iako može biti korisno povremeno uzeti predah od društvenih mreža, neke studije sugerirju da provedeno vrijeme na mobitelu može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Lancaster pokazalo je da količina vremena provedenog na pametnom mobitelu nije povezana s lošim mentalnim zdravljem.

"Svakodnevno korištenje mobitela ili vrijeme pred ekranom nije predvidjelo simptome tjeskobe, depresije ili stresa", rekla je voditeljica studije, Heather Shaw, prenosi The Mirror. Umjesto toga, studija je otkrila da je mentalno zdravlje povezano s brigama koje sudionici osjećaju o vlastitom korištenju pametnog telefona.

Aplikacije za društvene mreže izvrsne su za ljude koji se mogu osjećati izolirano te im mogu pomoći da se osjećaju manje usamljeno. Također su odličan način za održavanje kontakta s prijateljima i obitelji koji nisu u blizini.

Osim toga, dobra vijest za one koji uživaju u slatkim ili "nezdravim" užinama jest da istraživanja pokazuju kako nekoliko kockica čokolade dnevno može zapravo poboljšati zdravlje srca. Međutim, važno je da čokolada ima visok postotak kakaa.

Konzumacija tamne čokolade može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, smanjenju rizika od stvaranja krvnih ugrušaka i povećanju cirkulacije krvi prema srcu. To može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara, koronarne bolesti srca i smrti uzrokovane srčanim bolestima, zahvaljujući antioksidansima, prema stručnjacima iz John Hopkins Medicine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.