Evo tko može imati koristi od uzimanja dodataka ribljeg ulja

Foto: Pixabay

U dugotrajnoj raspravi o tome jesu li dodaci ribljeg ulja korisni ili štetni, novo istraživanje o njihovoj učinkovitosti u sprječavanju demencije nudi mješovite rezultate.

Stručnjaci za neurologiju sa Sveučilišta za zdravlje i znanost u Oregonu (OHSU) kažu da većina starijih osoba vjerojatno neće imati koristi od dodataka ribljeg ulja, ali oni bi mogli biti korisni za ljude s genetskom predispozicijom za Alzheimerovu bolest.

Studija, objavljena u JAMA Network Openu, pratila je 102 zdrave odrasle osobe koje nisu imale demenciju i bile su starije od 75 godina. Na početku su imali relativno visoke razine lezija bijele tvari u mozgu, faktor rizika za demenciju, i relativno niske razine omega-3 masnih kiselina korisnih za mozak koje se nalaze u ribljem ulju.

Polovica sudionika svakodnevno je uzimala dodatke ribljem ulju bogatom omega-3, dok su ostali uzimali placebo od sojinog ulja. Sudionici su bili podvrgnuti skeniranju na početku i na kraju trogodišnjeg istraživanja kako bi se procijenile promjene na lezijama. U većini slučajeva nije bilo statistički značajne razlike između skupina koje su uzimale riblje ulje i placeba.

"Ne mislim da je to štetno, ali ne bih rekla da trebate uzimati riblje ulje kako biste spriječili demenciju", rekla je autorica studije Lynne Shinto, profesorica neurologije na Medicinskom fakultetu OHSU.

Potrebna su daljnja istraživanja

Međutim, znanstvenici OHSU-a otkrili su da su nositelji gena APOE4, koji su uzimali riblje ulje, doživjeli dramatično smanjenje razgradnje živčanih stanica u mozgu. Promjena je bila vidljiva već godinu dana nakon početka liječenja ribljim uljem.

Sada istraživači pozivaju na veće, raznovrsnije ispitivanje kako bi se testirao učinak ribljeg ulja na ljude s APOE4, koji je glavni genetski čimbenik rizika za Alzheimerovu bolest.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.