Počinje sezona jesenskog bluesa. Evo koji su simptomi tog fenomena

Foto: EPA

Dani su sve kraći, nije više tako toplo, a mnoge preplavljuje osjećaj melankolije poznat kao jesenski blues. Psihologinja Olga Ščerbakova objasnila je da je gubitak snage u jesenskom razdoblju u pravilu povezan sa smanjenjem količine dnevnog svjetla.

U mozgu se smanjuje proizvodnja serotonina, hormona sreće, a povećava proizvodnja melatonina. Taj hormon pomaže smanjiti brzinu prijenosa živčanih impulsa i dovodi do pospanosti i opuštenosti. Loše raspoloženje može uzrokovati hladno, oblačno i kišovito vrijeme, smanjena tjelesna aktivnost, kraj godišnjeg odmora i povratak na posao. Javljaju se apatija, problemi sa spavanjem, razdražljivost i plačljivost.

"Ovo stanje ne treba brkati s depresijom. Jesenski bluz je manje izražen i nema trajnih posljedica", kaže Ščerbakova.

Psihologinja ističe da se s ovim stanjem možemo lakše nositi na nekoliko načina. Ako nemate svjetiljke za svjetlosnu terapiju, pomoći će redovita tjelesna aktivnost. Važno je jesti dovoljno povrća, orašastih plodova, mahunarki, ribe i mesa.

Možete isprobati i aromaterapiju. Miris lavande smanjuje nervozu i potiče rad mozga. Mirisi ruže, jasmina i jabuke djeluju umirujuće, a mirisi kave, citrusa, mente i matičnjaka ublažavaju stres.

Prema psiholozima, depresija je mnogo teža i ozbiljnija od jesenskog bluesa. Karakterizira je osjećaj melankolije bez vidljivog razloga, a negativne emocije često se očituju u obliku boli i težine. Ako ste zabrinuti, obratite se psihijatru radi točne procjene stanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.