Dvije namirnice nikada ne biste smjeli jesti uz šalicu čaja

Foto: Pixabay

Stižu hladni dani tijekom kojih će se mnogi zagrijati šalicom toplog čaja. No, farmaceutkinja i nutricionistica Deborah Grayson upozorava da se taj topli napitak nikada ne bi trebao piti uz određenu hranu. Kako kaže, crveno meso i zeleno povrće mogu povećati šanse za razvoj ozbiljnog nedostatka hranjivih tvari ako se konzumiraju uz šalicu čaja.

"Ako uz obrok pijete čaj, mogli biste postati anemični", istaknula je Grayson za Mirror. Dodala je da su žene koje imaju menstruaciju posebno izložene riziku od anemije.

Istraživanja pokazuju da čaj i kava sadrže kemikalije koje blokiraju apsorpciju željeza, uključujući polifenole koji mogu pomoći u sprječavanju upale. Polifenoli se također nalaze, u mnogo manjim količinama, u voću i povrću.

Anemija može dovesti do simptoma kao što su jak umor, gubitak kose i ponavljane infekcije.

Grayson napominje da bi ljudi trebali izbjegavati piti previše tekućine uz obroke, ako žele dobiti na težini ili mišićnoj masi.

"Prisutnost tekućine u želucu zapravo može smanjiti količinu hrane koju možete pojesti. Dakle, ako imate slab apetit, smanjen unos tekućine može vam pomoći da pojedete normalniju količinu hrane."

Stručnjakinja je dodala da bi salate poput rukole i cikorije mogle biti dobar izbor jer "potiču proces probave i mogu pomoći tijelu da se pripremi da u potpunosti probavi hranu koju jedemo".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.