Četiri najgore grickalice koje mogu povećati šećer u krvi, prema nutricionistima

Foto: Shutterstock

Grickalice su praktična opcija za suzbijanje gladi i brzo podizanje energije. Međutim, postoje dobre i loše grickalice. Neke grickalice s visokim kalorijama mogu zadovoljiti naše žudnje, ali mogu negativno utjecati na razinu šećera u krvi i uzrokovati neželjeno debljanje. Te grickalice obično su pune šećera, rafiniranih ugljikohidrata i praznih kalorija. Nutricionist Renato Fernandes i nutricionistica te dijetetičarka Johanna Angman upozorili su na četiri takve grickalice.

1. Krafne

Najveći problem s ovim poslasticama jest visok sadržaj rafiniranog šećera i jednostavnih ugljikohidrata. Šećer u krafnama brzo ulazi u krvotok, što uzrokuje porast razine šećera u krvi. Također, bogate su nezdravim mastima, što može pridonijeti debljanju ako se jedu u višku.

"Krafne su ukusne, ali su katastrofa za šećer u krvi i upravljanje težinom. Također, pune su šećera i masti. Ako ste željni neke grickalice, uzmite komad voća, malo povrća ili cjelovitih žitarica", savjetuje Fernandes za SheFinds.

2. Čips od krumpira

Iako je izuzetno popularna grickalica, čips je također bogat jednostavnim ugljikohidratima i nezdravim mastima. Osim toga, lako je pretjerati u konzumaciji što je loše za razinu šećera u krvi i težinu.

"Ovo je klasična grickalica koju je teško ostaviti. Čips je gotovo nemoguće prestati jesti, a pun je kalorija, zasićenih masti te podiže razinu šećera u krvi. Ciklus grickanja može lako povećati vašu dnevnu potrošnju kalorija i potaknuti tijelo na pohranu više masti, osobito oko struka", upozorava Fernandes.

3. Smrznuti jogurt

Smrznuti jogurt još je jedna grickalica koja se često reklamira kao zdrava poslastica. Ova poslastica često je puna umjetnih zaslađivača, posebno ako kupujemo komercijalne verzije.

Angman ističe: "Smrznuti jogurt, koji se reklamira kao niskomasna alternativa sladoledu, predstavlja još jednu problematičnu grickalicu. Većina zamrznutih jogurta zaslađuje se dodanim šećerima, koji se brzo apsorbiraju u krvotok. Mnogi potrošači dodaju šećerne preljeve, poput voćnih sirupa, što dodatno povećava razinu šećera u krvi."

4. Energetske pločice

Energetske pločice još su jedna poslastica koju većina ljudi smatra bezopasnom. Iako se smatraju hranjivom jutarnjom grickalicom, neke od ovih pločica mogle bi se usporediti s čokoladicama zbog visokog sadržaja šećera i ugljikohidrata. Pune su kalorija i ponekad niskokvalitetnih sastojaka koji ne donose ništa dobro za naše zdravlje.

"Iako se reklamiraju kao praktične, mnoge energetske pločice sadrže šećere koji uzrokuju brz porast šećera u krvi. Također, mogu poremetiti metabolizam i potaknuti pohranu masti u području trbuha. Osim toga, visoko prerađena priroda ovih pločica utječe na sitost, često dovodeći do prejedanja kasnije tijekom dana", zaključuje Angman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.