Pet ginekoloških simptoma koje nikada ne treba ignorirati

Foto: Pexels

RAZGOVOR o intimnom zdravlju nekima može biti neugodan, ali ne bi trebao biti. Važno je kontaktirati liječnika ako sumnjate da nešto nije u redu.

Uočavanje početnih znakova i simptoma ključno je za ranu dijagnozu i liječenje. U nastavku navodimo pet simptoma koje nijedna žena ne bi smjela ignorirati.

Abnormalno krvarenje/iscjedak

"Svaku vrstu abnormalnog krvarenja treba ispitati, ali krvarenje između menstruacija, krvarenje nakon snošaja ili krvarenje u postmenopauzi može biti znak raka grlića maternice, a može se pojaviti i kod drugih ginekoloških karcinoma", kaže ginekolog Narendra Pisal za The Independent.

Kvržice, izbočine ili čirevi

"Rak vulve često se očituje kao kvržica, izbočina ili čir koji se može lako napipati. Ako kvržica uporna ne nestaje, svakako se morate javiti liječniku", objašnjava dr. Pisal.

Uporan svrbež

"Uporan svrbež na intimnom dijelu mogao bi biti znak gljivične infekcije, ali ponekad je pretkancerogeni znak raka vulve. Ovo stanje se također može manifestirati kao osjetljivost vulve, bol ili osjećaj pečenja", upozorava Pisal.

Nadutost

"Svi imamo dane kada se osjećamo naduto, posebno u određenim trenucima tijekom ciklusa, ali ako se stalno osjećate tako, to može biti znak raka jajnika. Neke žene s ovim simptomima opisuju da ne mogu stati u svoje traperice ili hlače, ali nisu primijetile da su se udebljale, dapače, možda je došlo do gubitka težine", kaže dr. Pisal.

Bol u trbuhu

"Iako je većina žena možda naviknuta na bolove u trbuhu, nakon 45. godine napad trbušne boli može biti znak raka jajnika i treba potražiti liječničku pomoć. Prije 45. godine života, vjerojatnije je da će bolovi u trbuhu biti daleko manje zlokobni te mogu biti posljedica infekcije ili drugog ginekološkog problema poput endometrioze, koji također zahtijeva pregled ginekologa", ističe liječnik.

Ako osjetite bilo koji od gore navedenih znakova upozorenja, važno je ne paničariti jer oni mogu biti uzrokovani nečim mnogo manje ozbiljnim. No, jedini način da budete sigurni da je sve u redu jest posjetiti liječnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.