Liječnica svima starijima od 50 godina preporučuje jednu vrstu treninga

Foto: Shutterstock

Pedesete su ključno desetljeće za zdravlje kostiju. Nakon 50. godine, razgradnja kostiju počinje nadmašivati njihovu izgradnju, što ubrzava gubitak kostiju. To ne znači da smo osuđeni na lomljive kosti kako starimo, ali moramo biti proaktivni ako želimo spriječiti osteoporozu.

Vježbe mogu igrati važnu ulogu u sprječavanju gubitka mišića i kostiju, ali važno je znati koji tip vježbi najbolje podržava naše tijelo. Ako nam je cilj održavanje mišićne mase i jakih kostiju, trening snage je najbolji tip vježbanja na koji se trebamo usredotočiti, tvrdi endokrinologinja dr. Janet Rubin.

"Sva tjelovježba je dobra, a što više vježbate, to je bolje za vaše kosti i za dugovječnost. Moji pacijenti su često žene nakon menopauze koje gube mišiće i kosti, stoga snažno preporučujem dodavanje treninga snage u njihovu rutinu vježbanja", istaknula je za Parade.

Istraživanja podržavaju ovu tvrdnju pokazujući da trening snage doista pomaže u održavanju gustoće kostiju. Trening se preporučuje tri puta tjedno kako bi se održale jake kosti.

Endokrinologinja dr. Amber Wheeler dodaje da su vježbe usmjerene na poboljšanje ravnoteže, izdržljivosti, snage i fleksibilnosti posebno korisne.

"Kako odrasli stare, obično gube snagu mišića, što ih čini podložnijima padovima", objašnjava ona. Trening snage uključuje vježbe koje zahtijevaju korištenje utega, vlastite tjelesne težine ili opreme poput elastičnih traka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.