Jedite ovaj doručak kako biste smršavjeli i snizili šećer u krvi, kaže nova studija

Foto: Pixabay

Mnogo je savjeta koji govore da trebamo smanjiti unos ugljikohidrata ako želimo izgubiti kilograme i kontrolirati razinu šećera u krvi. No, nova studija iz Njemačke otkriva da određeni ugljikohidrati zapravo mogu pomoći u mršavljenju te istovremeno održavati razinu šećera u zdravom rasponu.

Prema istraživačima koji stoje iza studije, visoka tjelesna težina, inzulinska rezistencija i dijabetes tipa 2 usko su povezani. "Prekomjerna tjelesna težina značajno doprinosi razvoju i progresiji dijabetesa tipa 2 te dovodi do smanjenog odgovora na inzulin, što rezultira smanjenim lučenjem inzulina iz gušterače", navodi se u studiji objavljenoj u kolovozu 2024. u Journal of Clinical Medicine.

Osim toga, istraživači ističu da prekomjerna težina također doprinosi razvoju inzulinske rezistencije, što je povezano s visokim krvnim tlakom i problemima s kolesterolom.

Zob - saveznik u borbi protiv dijabetesa i viška kilograma

Istraživači su proučavali kako konzumacija zobi može utjecati na razinu inzulina, gubitak težine i smanjenje rizika od dijabetesa. Prema rezultatima studije, jedenje zobi smatra se korisnim oblikom prehrambene intervencije, posebno kod osoba koje imaju loše kontroliran dijabetes tipa 2.

„Beta-glukan, topivo vlakno prisutno u zobi, može pomoći u smanjenju razine glukoze i kolesterola“, naglašavaju istraživači.

Lakoća uvođenja zobi u svakodnevnu prehranu

Dobra vijest je da većina sudionika studije nije imala problema s pridržavanjem plana prehrane koji je uključivao redovitu konzumaciju zobi tijekom tromjesečnog razdoblja. To znači da zob može biti jednostavan i praktičan način za poboljšanje zdravlja.

Iako istraživači napominju da mnogim osobama s dijabetesom ili predijabetesom i dalje trebaju lijekovi, promjene u načinu života - poput zdrave prehrane i povećanja tjelesne aktivnosti - ključne su u upravljanju inzulinskom rezistencijom. Drugim riječima, oni koji imaju dijagnosticiran dijabetes, ali i oni koji su u riziku, mogu osjetiti poboljšanja u zdravlju uz pravilnu prehranu i vježbanje u kombinaciji s lijekovima koje im je propisao liječnik.

Ako želite istovremeno kontrolirati svoju težinu i šećer u krvi, jedenje zobi može biti jednostavan način za to. Prije nego što uvedete bilo kakve promjene u prehranu, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.