Dijetetičarke otkrile četiri ugljikohidrata koja doprinose mršavljenju

Foto: Pexels

Jedan od najvažnijih načina na koji možemo brinuti o svom cjelokupnom zdravlju, osobito ako pokušavamo smršavjeti, jest priprema obroka. Iako se u svijetu dijeta ugljikohidrati često demoniziraju, iznimno je važno uključivati ih u svoje obroke ako želimo nahraniti svoje tijelo i održati ga zdravim. Naravno, nisu svi ugljikohidrati jednaki; izbjegavanje prerađenih ugljikohidrata i odabir zdravih, cjelovitih žitarica uvijek je najbolja opcija.

Dijetetičarke i nutricionistice, Kelly Costa i Alyssa Pacheco, otkrile su koje zdrave ugljikohidrate možemo dodati svojim obrocima ako pokušavamo smršaviti.

1. Kruh od proklijalih žitarica

Mnoge vrste kruha, poput bijelog kruha, donose ozbiljne zdravstvene posljedice ako se pretjerano konzumiraju. Međutim, kruh od proklijalih žitarica je iznimka. Costa hvali ovaj kruh, osobito kada se radi o šećeru u krvi i gubitku težine.

"Kruh od proklijalih žitarica s avokadom odlična je opcija za bilo koji obrok. Ta kombinacija pruža savršenu ravnotežu složenih ugljikohidrata, zdravih masti i vlakana, promičući stabilne razine šećera u krvi i pomažući u upravljanju težinom", rekla je za SheFinds.

2. Kvinoja

Kvinoja, koja se smatra superhranom, ističe se kao fantastična opcija zdravih ugljikohidrata. Pacheco ističe: "Ova cjelovita žitarica je dobar izvor vlakana i proteina za optimalnu kontrolu šećera u krvi." Osim vlakana, kvinoja je izvrstan izvor proteina te sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.

Protein je poznat po svojoj ulozi u promicanju sitosti i očuvanju mišićne mase tijekom mršavljenja. Uključivanjem kvinoje u obroke, možemo poboljšati ukupni unos proteina, što pomaže u održavanju zdravog metabolizma i podržava mršavljenje.

Svestranost kvinoje čini je fantastičnim izborom za konzumaciju tijekom dana.

3. Cjelovite zobene pahuljice

Prema Costi, jedenje cjelovitih zobenih pahuljica izvrstan je način za održavanje stabilne razine šećera u krvi i mršavljenje.

"Cjelovite zobene pahuljice odlična su opcija žitarica koje se polako probavljaju i stoga osiguravaju postepeno oslobađanje glukoze u krvotok, pomažući stabilizirati šećer u krvi", objašnjava ona. 

4. Bobičasto voće

Iako se bobičasto voće obično ne smatra uobičajenim izvorom ugljikohidrata, Pacheco ga smatra vrhunskim izborom zdravih ugljikohidrata za osobe s inzulinskom rezistencijom. "Bobičasto voće prepuno je vlakana i antioksidansa, što ga čini moćnim saveznikom u promicanju optimalne kontrole šećera u krvi", istaknula je.

Bilo da ga dodajemo u zdjelu jogurta ili u smoothie, posipamo po zobenim pahuljicama ili uživamo u njemu kao samostalnoj užini uz šaku indijskih oraščića, bobičasto voće nudi ukusno i hranjivo rješenje za zadovoljenje naših žudnji, dok podržava naše zdravstvene ciljeve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.